Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 30 de de maig del 2011 | 18:26
Entrevista · Societat civil
Tomeu Martí
Coordinador de l'Obra Cultural Balear

"El PP farà tot el possible per fer desaparèixer el català de l'àmbit públic, igual que Franco"

La majoria absoluta del PP a les Balears té en alerta a múltiples sectors socials de les Illes davant la voluntat ja expressada per José Ramón Bauzá de fer retrocedir l'ús del català a l'administració.

Entrevistem a Tomeu Martí

El coordinador de l'OCB, Tomeu Martí, valora l'escenari obert després del 22-M i relata la influència de l'entitat ultra Círculo Balear, que aquest diumenge va protagonitzar uns incidents amb gent de Sineu. Els fets van succeir durant l'acte d'inauguració d'una estàtua  del rei Jaume II a Sineu, que va comptar amb la presència de diversos membres de la ultradretana Fundación Círculo Balear, amb el seu president al capdavant, Jorge Campos. Alguns d'ells van interrompre l'entrada de l'acte, que anava a càrrec d'Antònia Real, van xiular i cridar "putos catalanes" en sonar La Balanguera, i van escridassar-se amb gent del poble, entre d'ells, membres de l'Obra Cultural Balear, que s'havien desplaçat al lloc de l'acte en conèixer la seva presència. De fet, unes senyores que no eren del poble van intentar arrabassar entre insults una estelada que havia desplegat un dels presents. La policia local va intercedir perquè l'enfrontament no anés a més.

Arran de l'incident d'aquest diumenge, han aparegut a Sineu octavetes amb el text "Abans érem mallorquins. Ara som catalans de Mallorca. Visca la Catalunya insular!", utilitzant el logotip de l'OCB, tot i que no n'heu estat vosaltres els autors...
És bastant increïble. Ho denunciarem i que s'investigui qui ha estat. Nosaltres, pel nostre compte, també ho farem, serà fàcil trobar l'autor. No podem permetre que s'utilitzi la nostra imatge i el nostre nom així com així.

Té influència el Circulo Balear dins l'actual PP?
Sí, sens dubte. Al president de l'entitat, Jorge Campos, l'ha mantingut amb un sou astronòmic l'Ajuntament de Calvià de la mà del seu alcalde, Carlos Delgado, que formarà part del nou govern de Bauzá. Segur que tenen influència i segur que intentaran escorar el PP cap a posicions d'extrema dreta i antimallorquines.

El PP s'ha fet amb la majoria absoluta a les Illes. Quina valoració en fa l'OCB?
Era previsible que hi hagués un càstig electoral important al PSOE per les mesures antisocials promogudes des de Madrid. El que era menys previsible és que la dreta regionalista s'hagi dividit en dos [Convergència per les Illes, antiga Unió Mallorquina, d'una banda, i la Lliga Regionalista impulsada per l'exdiputat del PP Jaume Font, de l'altra] la qual cosa ha provocat que no hagi entrat al Parlament. No hi ha hagut pujada del PP, que el que fa és mantenir els seus 190.000 vots. De fet, amb els mateixos vots Jaume Matas va obtenir 28 diputats, mentre que Bauzá n'ha aconseguit 35.

Fins a quin punt és factible la intensió de Bauzá d'acabar amb la immersió lingüística a les escoles?
El PP farà tot el possible per fer desaparèixer el català de l'àmbit públic, al mateix estil que Franco, el que passa és que haurà de fer-ho a través de fórmules més democràtiques. Intentaran retirar o reduir la llengua catalana en els mitjans de comunicació públics i l'ensenyament, i hi posaran tots els mitjans possibles per fer-ho. Ells faran tot el que puguin, ara, es trobaran al davant una mobilització social important.

Quina serà la resposta?
Hi haurà la resposta quan ells actuïn. Cada retrocés en la llengua que pretenguin dur a terme tindrà la seva resposta, i la farem de la manera més eficaç possible per garantir la presència del català a les institucions i, a la vegada, el més popular i compartida possible.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat