Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 26 de de febrer del 2010 | 14:33
Entrevista · Política
Joan Serra

Després de les consultes, cal que l'auge de l'independentisme passi de la societat a la classe política

Barcelona · Sense estalviar crítiques per l'escàs seguiment de les consultes als mitjans, el professor i escriptor Hector López Bofill, president de la Junta Nacional de les consultes sobre la independència, està convençut que el 28 de febrer suposarà un nou pas endavant pel moviment autodeterminista. Bofill, que acaba de publicar Dafne abans de l'alba' (Acontravent), creu que la iniciativa popular de les consultes s'ha d'estendre a la resta dels Països Catalans i conclou que, després dels referèndums, serà el torn de la classe política.


Com valores la reconciliació escenificada amb la crida conjunta a la participació que han fet la Coordinadora i Decidim.cat?

Sempre és de celebrar qualsevol moviment conciliador en el procés autodeterminista. s més, la conciliació i la unitat són requisits imprescindibles pel moviment per l'autodeterminació.
Com més es parla d'autodeterminació, més suport rep aquest dret
Què esperes de la jornada d'aquest diumenge?

Espero que es vagi consolidant el moviment de les consultes populars, que s'acabi de demostrar que aquest és un gest democràtic que cada cop suma més adhesions. Això fa que passi el que alguns ja havíem previst de fa temps, que és que com més es parla d'autodeterminació, més suport rep aquest dret.


Encara que heu declinat fer previsions sobre la participació, què fa falta perquè la jornada pugui considerar-se un èxit?

El fet de celebrar les consultes i que siguin al centre del debat polític ja és un èxit. El que és lamentable és que per molt bona part dels mitjans de comunicació, amb algunes excepcions, les consultes populars no susciten interès abans de la seva celebració, sinó després. Seria bo que aquest debat existent sobre el futur del nostre país estigués a l'agenda dels mitjans, també dels públics.


Després del 13-D, un cop analitzats els errors que s'haguessin pogut cometre aleshores, què heu millorat? Quins canvis heu introduït respecte la jornada anterior?

Bé, s'han perfeccionat aspectes tècnics de cara a la recopilació de dades, i també respecte la relació i coordinació entre les juntes electorals i la junta nacional. A més, hem potenciat i hem buscat una major incidència als òrgans internacionals perquè tinguin més present el procés sobiranista de Catalunya. D'altra banda, el fet de obtenir el recompte global, però també el que hi hauria hagut en un procés amb les condicions electorals actuals -és a dir, excloent els menors de 18 anys i immigrants sense dret a vot- també permetrà analitzar els resultats amb més detall.
s lamentable que per molt bona part dels mitjans les consultes populars no susciten interès abans de la seva celebració
Creus que les consultes s'han d'estendre a la resta dels Països Catalans?

Sí. De la mateixa manera que les consultes al Principat disparen el moviment autodeterminista al Principat, estendre-les als Països Catalans tindria el mateix efecte a la nació completa. Qualsevol iniciativa en aquesta línia és positiva per sumar majories.


Hi ha una base social prou forta per estendre-les?

Hi ha la base suficient per muntar la infraestructura necessària que permeti que la idea d'autodeterminació pugui ser plantejada sense embuts al centre polític del País Valencià i de les Illes Balears.
Estendre les consultes als Països Catalans dispararia el moviment autodetermista a la nació completa
Aquest dimecres, I'm catalan I love freedom' organitza un "acte d'estat" per analitzar cap on s'hauria de canalitzar el fervor actual de l'independentisme per tal que no es desinfli per no tenir un rumb clar. Quin creus que ha de ser el següent pas després de la celebració de les consultes?

El camí, el pas que cal fer després de les consultes, és que aquest auge de l'independentisme passi de la societat civil a la classe política. Els polítics han de tenir present la demanda existent entre la societat, tal i com demostra la celebració de les consultes.


Esperem que la jornada sigui un èxit

Segur que sí, anirà bé.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat