Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 21 de de maig del 2009 | 16:33
Notícia · Política

El català emprenyat, independentista, abstencionista, o tot barrejat

Barcelona · Més enllà de la intenció de vot, les dades de l'última enquesta del CEO tornen a reflectir l'emprenyada que la societat catalana arrossega des de fa temps: el baròmetre mostra que la participació als comicis europeus, ja baixa de per si, podria tocar fons amb un ínfim 35%; el nombre d'independentistes creix; i el finançament és ja el tercer problema del país pels catalans.


L'abstenció, doncs, podria batre rècords històrics, augmentant cinc punts respecte les eleccions de l'any 2004. La penosa participació que mostra l'enquesta és simptomàtica de l'allunyament de la població respecte la classe política i els representants dels partits al Parlament Europeu -de fet, ni els propis partits donen imatge de creure-s'ho, enviant relíquies' polítiques com la defenestrada Magdalena Álvarez, o els incòmodes, encara que necessaris pel PP, Mayor Oreja i Alejo Vidal Quadras. En aquest sentit, ERC, CiU i ICV podrien considerar-se una excepció.

D'altra banda, l'independentisme continua creixent. El 20'9% dels enquestats creuen que Catalunya hauria de tenir un estat propi, un augment d'un 3'3% respecte l'any passat. Tot i això, les opcions més escollides pels catalans són, en primera posició, un Estat espanyol federal, amb un 35% dels vots -1'6 punts més que l'any passat- i en segon lloc, a una sola dècima, continuar amb l'estat de les autonomies -un 4% menys que fa un any. Així doncs, tot i que no es pot parlar de grans canvis, sí que hi ha una tendència que es consolida amb el pas del temps, fet que es demostra amb que un 68'1% dels enquestats -un 7% més que el darrer estudi- opina que Catalunya té un nivell d'autogovern insuficient.

I com no podia ser d'una altra manera, els problemes laborals i econòmics són els més greus pels catalans. El 55% dels enquestats considera que l'atur i la precarietat laboral és el principal problema del país, seguit del funcionament de l'economia -26%- i el sistema de finançament -16'2%.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat