Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 6 de d'octubre del 2014 | 18:16
Opinió
Manuel Pérez Nespereira
Doctor en història

6 d'octubre de 2014

Avui 6 d'octubre fa vuitanta anys dels coneguts com a fets d'Octubre. En aquesta data, l'any 1934, Lluís Companys proclamava l'Estat Català de la República Federal Espanyola.

Poc abans Companys havia afirmat que "les forces monarquizants i feixistes que d'un temps ençà pretenen de trair la República han aconseguit llur objectiu i han assaltat el poder. La Catalunya liberal, democràtica i republicana no pot estar absent de la protesta que triomfa arreu del país, ni pot silenciar la seva veu de solidaritat amb els germans que, en les terres hispanes, lluiten fins a morir, per la llibertat i pel dret."

Finalitzava la proclama donant visques a Catalunya, la República i la Llibertat. En contra del que diuen els historiadors orgànics de l'Espanya eterna, no hi ha enlloc cap voluntat de marxar, sinó de romandre colze a colze amb el poble espanyol.

Sentia dir de nen que la història era mestra de la vida, i que quan la història es repetia ho feia en forma de farsa. Els esdeveniments de 1934 només tenen ple sentit en el moment. Una societat europea liberal, socialdemòcrata o simplement demòcrata, veia com en països tan poderosos com Itàlia i Alemanya, els enemics de la llibertat i la democràcia assolien el poder mitjançant procediments democràtics,  tot just amb la voluntat de destruir la democràcia i instal·lar-hi règims totalitaris.

Si el cas de Hitler no admet discussió, cal recordar que uns anys abans Mussolini havia estat ratificat en un plebiscit relativament net i abans havia estat recolzat pel Parlament italià, multipartidista en aquell moment, per cert.
Seria d'esperar que la resposta de l'Estat Espanyol actual se situés en el segle i les mentalitats actuals"
No siguem fariseus per tant en condemnar un aixecament per part d'aquells, entre els que m'incloc, que no podem més que denunciar la passivitat de la població alemanya davant els nacionalsocialistes. Afortunadament, des d'aleshores, els pobles han evolucionat.

Si el 1934 la resposta als atacs a la República per part dels grups semi feixistes que havien ocupat el Govern es va articular mitjançant la proclama subversiva, actualment la resposta per part dels catalans a l'esclafament  nacional, a la manca de respecte com a poble, a la voluntat gens dissimulada de fer-nos desaparèixer, prèn la forma de mobilitzacions massives amb un sol desig: que el 9 de novembre tots els ciutadans d'aquest país, amb un projecte de Catalunya o amb un altre, puguin expressar-se lliurement i civilitzada a les urnes.

Caldria que l'evolució hagués arribat a ambdues parts. Si la resposta al manifest de Companys va ser militar, amb demostració de força i repressió posterior, seria d'esperar que la resposta de l'Estat Espanyol actual se situés en el segle i les mentalitats actuals. Qualsevol resposta que vingui de la negació de drets, de la imposició de la Constitució com a Bíblia o Alcorà per a conversos, de l'ús dels pressupostos com a xantatge econòmic a tot un poble, demostraria  que no tots han evolucionat. Canviar els canons i la infanteria per decrets i ofec econòmic no deixa de ser una mutació externa amb idèntica voluntat.

Només vull recordar al Govern espanyol que, des dels homes d'Atapuerca al segle XXI, hi ha hagut una evolució. No restin al marge.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Manuel Pérez Nespereira
Manuel Pérez Nespereira
Doctor en història
Opinió · Política
26 J Eleccions, promeses i divorcis
Opinió · Política
Noves eleccions. Velles disjuntives
Opinió · Política catalana
Menyspreu i repressió
Opinió · Política
Llibertat
Opinió · Política catalana
Lliçons. Macià i Pujol.
Opinió · Política catalana
Democràcia a positivista
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Indica publicitat