Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 30 de d'octubre del 2008 | 16:03
Opinió · Comunicació

Sarkozy contra TV3?

Barcelona · La decisió de Sarkozy d'eliminar la publicitat de la televisió pública francesa ha despertat grans entusiasmes, convenientment amplificats pels mitjans de comunicació privats. La maniobra suposa la fi d'un model instaurat a mitjans de segle passat, quan els grans estats van invertir grans quantitats de diners per tal de garantir -i controlar, perquè no dir-ho- el servei públic televisiu en els seus respectius territoris. Amb l'adveniment de les cadenes privades, és obligat plantejar-se si és necessari que les televisions amb més pressupost siguin les públiques. Que ho facin, a més, competint pel mateix mercat publicitari que ha de permetre la viabilitat del sector privat desferma queixes habituals per competència deslleial.

La postura de Sarkozy pot semblar valenta i atrevida, però difícilment pot semblar desinteressada. Convé recordar que un dels seus millors amics -i padrí del seu fill Louis- és Martin Bouygues, propietari de la principal televisió privada francesa, TF1. Una cadena que, oh sorpresa, ja ha revaloritzat un 10% el preu de les seves accions des que s'ha anunciat aquest pla i que dóna suculent aixopluc laboral per cert a l'exdirector del gabinet de Sarkozy, Laurent Solly.

Compte, en tot cas, a l'hora d'importar aquest tipus de discurs a Catalunya. El paper de TV3 no és comparable al que han jugat la BBC, France Télévisions, la RAI o TVE. No només perquè és una televisió més jove, sinó perquè el seu objectiu primordial -garantir una oferta audiovisual potent en català- segueix sent tan necessari avui com ho era aquell dia en què Joan Pera hi pronunciava les primeres paraules. I en un context en què l'oferta es multiplicarà pel trànsit a la TDT, seria simplement suïcida voler aprimar aquesta potent eina de normalització lingüística. El problema de creixement de les televisions privades en català no és TV3, de la mateixa manera que Catalunya Ràdio ha mantingut el lideratge sense impedir que RAC-1 estigui augmentant de seguidors any rere any (i així la suma neta d'oients en català és superior ara que a començaments de la dècada).

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat