Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 21 de de febrer del 2011 | 15:35
Opinió · Societat civil

Mobilitzacions virtuals

Barcelona · Amb poc temps estem vivint l'esclat de les mobilitzacions atiades des de les xarxes socials connectades a través d'internet. Estem davant de noves formes de mobilització política que només comencem a tastar. I encara faltarà temps perquè en coneguem la trajectòria completa, perquè és molt difícil de preveure què pot passar en el futur.

En tot cas, en el moment present, les mobilitzacions als països àrabs ens han mostrat diverses coses. D'una banda, la penetració ràpida de les noves tecnologies en països on tenir un ordinador no és a l'abast de tothom. I per això mateix, s'ha demostrat que en aquests moments el telèfon mòbil ha accelerat la capacitat de connexió que s'havia iniciat a internet a través d'ordinador. El mòbil ha convertit la connexió digital en una arma a l'accés de moltes més persones, fins i tot més que els mitjans de comunicació de masses tradicionals, a través d'eines com el Twitter, les aplicacions de vídeo que connecten amb YouTube, o simplement a través dels sms.

Estem vivim una veritable universalització de l'accés a la informació lliure a través d'una revolució tecnològica: uns terminals (ordinadors, notebooks, mòbils, tablets, etc.) a l'abast de grans masses de la població mundial. Però un cop descoberta aquesta gran capacitat de connexió caldria no precipitar-se a l'hora d'identificar-la en termes d'àgora, és a dir, un lloc on les persones es reuneixen per a debatre.

Els canals d'informació i les xarxes socials virtuals són, abans que res, una eina a la mobilització. Tant als països àrabs com a casa nostra, amb la campanya a favor de les emissions de TV3 al País Valencià, s'ha pogut veure que l'espai digital és un lloc des d'on es propaga la informació de forma ràpida, àgil i massivament. I això el converteix en un espai de mobilització excel·lent. El mapa dels Països Catalans connectat a través de Twitter que mostrava Vicent Partal a Vilaweb és una dada que impressiona (i que emociona). Però les mobilitzacions virtuals tenen això, que són virtuals. I cal que es tradueixin en mobilitzacions tangibles perquè tinguin incidència en el seu entorn. Als països àrabs internet i les xarxes socials està essent només una eina, però les batalles es lliuren cruament (amb morts i ferits) als carrers i les places contra l'opressió dels règims dictatorials.

Per als catalans, tan avesats a l'ús d'internet per expressar-nos, es fa evident (massa) que la potència de la mobilització virtual no necessàriament es tradueix en mobilitzacions al carrer. Però això no ens ha de desmotivar. Ni s'ha de menysprear l'impacte que té el medi internet en la creació d'estats d'opinió, ni s'ha de sobrevalorar l'efecte d'altaveu que produeix. Més aviat ens ha de mostrar que cal més ambició, molt més esforç i molta més decisió per canviar les coses, que el que proporciona la fortalesa virtual a internet.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Opinió · Política
La croada arriba al clímax
Indica publicitat