Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de de setembre del 2015 | 09:06
Opinió
Jordi Porta

Corrupció i eleccions

A la Fundació Jaume Bofill durant els anys vuitanta es varen promoure estudis sobre el finançament dels partits polítics. Era evident que la seva estructura de funcionament no permetia suposar que es finançava amb les quotes dels seus afiliats.

Barcelona · Era evident que hi havia donatius de persones amb capacitat econòmica per contribuir al funcionament del partit que li semblava més adequat per promoure un tipus de societat  que considerava millor. També es va estudiar si es podien promoure unes mesures per rebaixar els costos de les campanyes electorals, per exemple, per tal d'alliberar als partits d'aquesta despesa.

Tot plegat va quedar en paper mullat i el funcionament democràtic del nostre i d'altres països del món preveu un sistema de finançament dels partits que es pot prestar a donatius amb compensació d'encàrrecs públics i, el que de vegades ha sigut més greu, amb comissions de benefici personal pels que feien d'intermediaris.

Tot això es sabut de fa molt temps, però ara s'ha convertit en un instrument de campanya quan s'acosten unes eleccions. I molt sovint, ho hem vist darrerament a Catalunya, si no hi ha corrupció s'inventa i s'hi dóna publicitat com ha sigut el cas de Xavier Trias amb els seus comptes inexistents a Andorra, o s'exageren els possibles fets, com són els casos de Teyco amb la intervenció de la Guàrdia Civil davant d'una premsa convocada pel cas.

Hi ha encara un tema de fons i popular. Es cert que tothom procura escamotejar a la Hisenda pública. Quantes vegades ens hem trobat amb algun operari que ens ve a fer una reparació a casa i la pregunta habitual en acabar el treball es :"Vol que li faci factura?"

Era evident que hi havia donatius de persones amb capacitat econòmica per contribuir al funcionament del partit que li semblava més adequat per promoure un tipus de societat  que considerava millor"

Ja se que els polítics són els que han de donar exemple però hi ha una certa desconfiança popular sobre la utilització dels fons públics. Deixin-me recordar un fet de quan era jove: 

Quan vaig tornar de París el juny de 1970 em va trucar un catedràtic de filosofia que jo havia tingut de professor a la Universitat de Barcelona i al que tenia una gran admiració perquè el considerava una persona excel·lent, humanament i com a professor. La trucada tenia per objecte de preguntar-me si ell podia posar el meu nom com a possible professor ajudant a la seva càtedra ja que semblava que a  Madrid estaven disposats a acceptar-li dues adjunties. 

Jo li vaig respondre que m'havia compromès professionalment amb la Fundació Jaume Bofill i que veia difícil fer compatibles les dues activitats. Ell em va respondre que encara no veia gens clar que li acceptessin i, per tant, si jo li permetia posaria el meu nom però que no hi havia garanties de que fos acceptada la petició.

Finalment ho varem fer així però la sorpresa va ser que al cap de tres setmanes li varen comunicar que ho acceptaven i, per tant,  em nomenaven professor ajudant a la seva càtedra. Ell, però, em va dir que no m'havia de preocupar perquè només caldria el meu servei el dia que, per raons de feina que no pogués eludir i que, per tant, no pogués  donar la classe, jo l'hagués de substituir. El cert és que durant tot el curs això només va passar dues vegades. El fet és que un dia em va dir: "Jordi, m'han avisat a secretaria de la facultat que no vas a cobrar". Jo li vaig respondre "Es que només he donat dues classes. Per tant, potser que ho cobri vostè i em pagui les dues classes que he donat". Ell em va respondre que ell no ho podia fer això i que anés a cobrar-ho jo. Llavors li vaig dir que això em semblava una estafa. La seva resposta va ser "Estafar a l'Estat"? A l'estat no se l'estafa mai!".

Vet aquí el respecte que mereixia l'estat espanyol.



Jordi Porta





Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Porta
Jordi Porta
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política catalana
Les maniobres per desviar l'atenció pública
Opinió · Política catalana
Del carrer a les nostres institucions
Opinió · Política catalana
Els poders públics i la societat civil
Opinió · Política
Democràcia i respecte a la Constitució
Opinió · Política
Probable nou estil polític repressiu
Opinió · Política catalana
Endavant i mantinguem la dignitat
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Opinió · Política catalana
Els deures del PDeCAT
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Indica publicitat