Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 20 de de maig del 2015 | 16:21
Opinió
Manuel Pérez Nespereira
Doctor en història

Diari de campanya d'un republicà. Fraternitat

La tercera pota del republicanisme clàssic quedava recollida en el concepte de fraternitat, que en l'actualitat podríem traduir per solidaritat, sense modificar substancialment l'essència.

Des dels valors republicans, la solidaritat neix de l'empatia i el respecte; sense aquests, la solidaritat esdevé almoina i condescendència. Valors conservadors que, finalment, no volen més que mantenir l'estatus quo de dominadors i dominats,, posseïdors i desposseïts, embolcallat en una pàtina de caritat cristiana.

En una ciutat com Barcelona el concepte de solidaritat pren un sentit especial quan descansa sobre l'empatia i el respecte. Contrets el seus habitants a conviure dins una geografia molt limitada per muntanya, rius i mar, fins fa 150 anys amb un espai urbà encintat dins les muralles, conviure-hi representa un esforç permanent de respecte i empatia. Només des del respecte a l'altre la convivència esdevé possible; només des de l'empatia som capaços d'entendre com a pròpies les estretors i dificultats dels altres, en tant en quant, com a membres de semblant espai geogràfic i social, nosaltres podem ser ells en qualsevol moment, només que la nostra sort es torci.

Si aquests principis han amarat la vida dels barcelonins al llarg de segles, en moments com els actuals són més necessaris que mai. Al llarg dels darrers cinquanta anys la ciutat ha viscut un allau de gent nova sense precedents en la nostra història; gent que venia a cercar un futur millor per als seus fills, que van esdevenir catalans per l'aportació del seu esforç en construir el nostre país, i que feien dels seus fills els catalans de l'esdevenidor, colze a colze amb els que hi eren des de generacions anteriors.
Els valors de respecte i empatia, tot just perquè les diferències se'ns presenten com a aparentment més notòries, són ara més importants que mai"
Aquesta allau va crear una nova ciutat, més rica i diversa, amb nous accents sense deixar de ser la capital de Catalunya. Les darreres arribades incorporen variables noves en forma de colors i religions, però amb una similitud indiscutible des de la visió republicana. També vénen a la recerca d'un futur millor per als seus fills, i també aquests fills formaran part d'una ciutat nova, que seguirà exercint de capitalitat d'un país igualment nou, sense perdre la catalanitat, però alhora enriquida en la nova diversitat.

Els valors de respecte i empatia, tot just perquè les diferències se'ns presenten com a aparentment més notòries, són ara més importants que mai. Empatia per entendre que, rere un Déu o una pell diversa, hi ha inquietuds, anhels i pors com les nostres. I respecte, que no tolerància, perquè nosaltres no som ningú per decidir a qui i com tolerem, perquè el respecte a l'altre, per molt diferent que sigui, genera uns espais de respecte mutu, global, que enriqueix les persones i les societats.

Cosir una ciutat, fer-ne un tot divers i únic alhora, només esdevindrà factible des dels valors republicans, llibertat, igualtat i fraternitat, encara que els conceptes prenguin avui noms més a la pàge. Però, com tots sabem, lo nom no fa la cosa.
Llegiu també:

Diari de campanya d'un republicà. Igualtat
Diari de campanya d'un republicà. Llibertat

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Manuel Pérez Nespereira
Manuel Pérez Nespereira
Doctor en història
Opinió · Política
26 J Eleccions, promeses i divorcis
Opinió · Política
Noves eleccions. Velles disjuntives
Opinió · Política catalana
Menyspreu i repressió
Opinió · Política
Llibertat
Opinió · Política catalana
Lliçons. Macià i Pujol.
Opinió · Política catalana
Democràcia a positivista
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Indica publicitat