Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 9 de de juliol del 2007 | 17:44
Opinió · General

La Sagrada Família, un rau rau des d?una experiència profesional


En pocs temes existeix tanta coincidència d’opinions: el túnel de l’AVE no hauria de passar a un metre de la Sagrada Familia. S’ha explicat el perquè el túnel ha d’atravessar el centre de Barcelona, però no que forçosament passi arran de la major joia arquitectònica catalana dels darrers segles possant-la en perill, molt petit si es vol, més perill en tot cas.
Només cal recordar que una gran part d’un pantalà que formava part de l’ampliació del port de Barcelona s’enfonsà i ara se’ns diu “les decisions tècniques foren correctes”. Però el resultat ben negatiu és el que compta.

Vaig ser assesor jurídic, des de 1945 i durant décades, de l'empresa pionera a Espanya de la construcció de pilots de formigó “in situ” dirigida pel seu inventor Julián Capblanch. Era un home amb una ample experiència i molt meticulós en la seva feina, fet que li donava seguretat en l’obra efectuada. Malgrat tot, va tenir un parell d’ensurts en la seva carrera. S’ensorraren edificis elevats sobre els pilots o fonaments dirigits pel mateix, amb el resultat de morts. Quan es rebien les notícies de l’accident, i s’ignoraven les causes, sempre recordava que en la construcció de pilots i, especialment, pantalles -el túnel n’és una- alguns factors podien estar deficientment valorats i causar una tragèdia. S’havia de calibrar encertadament, sobretot, el factor aigua en el sòl. Qualsevol error afectava no sols l’edifici en construcció sinò també els dels veïns. Fets recents en són exemple: el drenatge efectuat en les obres de l’AVE en el Prat ha estat el causant d’esquerdes en els edificis situats a uns dos-cents metres de les obres; el drenatge efectuat per la construcció d’un parking de tres plantes al Poble Nou ha causat grans esquerdes als carrers Boronat i Doctor Trueba. Un drenatge efectuat en una obra fa perdre l’aigua del sòl als edificis propers amb resultats greus: enfonsaments dels edificis o esquerdes en els mateixos. També la pantalla que formen un túnel pot causar la inestabilitat del sòl veí en privar-lo de sortida de l’aigua o haber-la de retenir. La terra és una esponja que necessita mantenir la seva densitat. La seva estabilitat perilla i de retruc la dels edificis si s’altera la quantitat d’aigua que conté. És indubtable que si al construir-se el túnel de l’AVE arran de la Sagrada Família apareix un factor imprevist que aconselli la paralització definitiva de les obres s’haurà de trobar, i es trobarà, una alternativa per el seu pas.

Hom es pregunta: per quin set sous ja des d’ara, no es preveu, que el repetit túnel transcorri per on no hi hagi el més petit risc per al temple orgull dels catalans? Suposem que s’ha adoptat aquest traçat per motius economicistes. Però se’ns pot explicar si es construeix el túnel de l’AVE a Pajares amb els mateixos criteris, donat el seu elevadísim cost? Perquè se’ns ha de deixar amb el neguit constant de pensar que d'un dia per l’altre podem escoltar la noticia catastròfica que la Sagrada Família s’ha enfonsat o sofreix esquerdes amb el mateix resultat a la llarga. La gran majoria d’edificis es poden reconstruir però qui podria tornar-nos un monument declarat patrimoni de la humanitat? Els principis seran diferents dels que ocasionaren la pèrdua d’estàtues centenàries de Budes a l’Afganistan però el resultat igual. El sentiment d’amargor i desconsideració en aquest país s’incrementaria a límits traumàtics.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat