Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de de juny del 2008 | 17:16
Opinió · Internacional

Buscant una sortida al túnel basc


El president del Partit Nacionalista Basc, Íñigo Urkullu, ha reconegut que, si el Govern espanyol porta al Tribunal Constitucional la proposta del Govern basc de fer una consulta a la ciutadania sobre el diàleg amb ETA i la negociació política entre tots els partits sense exclusions, i en provoca la suspensió,  no hi haurà enfrontament amb els poders de l'Estat i el Govern basc n'acatarà la decisió. La via de la confrontació política, doncs, sembla definitivament descartada.. A no ser que el lehendakari Ibarretxe, com ja ha demostrat amb el text que planteja a la consulta, prou alllunyat de la condemna explícita d'ETA que Urkullu va assegurar que contindria, torna a allunyar-se, una vegada més, dels plantejaments del president del seu partit. I protagonitza alguna mena d'enfrontament amb Madrid.
Abans, però, caldrà que el 27 de juny el Parlament de Gasteiz aprovi tirar endavant la consulta. I, per fer-ho, al Govern basc li cal el suport del grup Ezker Abertzalea, és a dir, el que formen els nou diputats i diputades de l'esquerra abertzale. En necessita almenys un vot per superar l'empat a 33 diputats entre les forces que li donen suport i el bloc PSE-PP. Ningú sap a hores d'ara què votaran els abertzales d'esquerres, i algun analista en fa dependre el vot precisament dels compromisos d'Ibarretxe per quan Zapatero bloquegi la consulta.

El trencament de la treva, els atemptats d'ETA i la duríssima repressió contra l'esquerra abertzale, que té pràcticament tots els seus dirigents coneguts a la presó, ha creat una sensació de desesperança i desorientació que afecta importants sectors de l'independentisme basc d'esquerres. He comentat en alguna ocasió que, si els sectors sobiranistes del PNB necessiten de l'esquerra abertzale, aquesta també els necessita a ells. Fracassat el miratge d'un acord amb els socialistes bascos en la línia de les converses que van portar a la proposta de Batasuna a Anoeta i al darrer procés de pau, un dels pocs dirigents de l'esquerra independentista que queda al carrer, el que va ser secretari general del sindicat LAB fins al Congrés dels passats 22 i 23 de maig, Rafa Díez, proposa ara recuperar l'esperit de Lizarra.

s a dir, tornar a l'estratègia de la suma de forces sobiranistes que va portar al Pacte de Lizarra i l'anterior treva d'ETA, el 1998, per, fins on sigui possible, acumular forces per a un nou procés de pau més sòlid que el darrer. Un plantejament semblant al que fa l'altre dirigent del sindicalisme basc nacionalista que també acaba enguany el seu mandat, l'encara secretari general d'ELA José Elorrieta. Els dos sindicats, per cert, que van estar a l'origen dels acords de Lizarra del 1998.

Aquest plantejament té moltes incògnites. La primera, si ETA hi seria positivament sensible, enrocada com està en l'estratègia militar. Després, fins a quin punt correspon a l'actual política de l'esquerra abertzale, privada d'àmbits de debat públics a causa de l'empresonament dels seus líders reconeguts i la illegalització. Finalment, caldria veure en quines condicions sectors sobiranistes del PNB s'hi podrien sentir atrets, donant per sentat que el partit com a tal de cap manera s'hi comprometria a curt termini, després del fracàs de l'anterior pacte de Lizarra.

Des d'aquesta perspectiva, si el 27 de juny l'esquerra abertzale vota en contra de la consulta que proposa el Govern basc, podria ser un símptoma que l'estratègia d'un altre Lizarra té un camí encara més llarg de recórrer que el previst pels seus patrocinadors, si és que en té cap. Difícilment els sectors sobiranistes del nacionalisme basc -no sols del PNB- s'avindrien a reiniciar un camí amb un independentisme d'esquerres que rebutgi donar suport a la iniciativa del lehendakari. A banda que els seria molt dur d'empassar que un grup parlamentari que defensa el dret de la ciutadania basca a decidir, n'impedís -amb l'argument que sigui- el seu exercici en aquesta ocasió. Hi ha esforços per trobar una sortida al túnel del conflicte basc, però no sembla que el tren sigui ara en la via ràpida. Els optimistes, però, encara creuen que Zapatero ho tornarà a intentar just abans d'acabar la legislatura.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat