Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 2 de de juliol del 2009 | 17:18
Opinió · Política

Llei d'Asil: no hi ha pitjor ric que el nou ni pitjor cristià que el convers

Barcelona ·

Aquesta dita s'escau de totes totes en referència a l'Estat espanyol pel que fa al compromís envers la solidaritat internacional. A diferència de França, Alemanya, Suècia, etc, l'Estat espanyol, per raons històriques, no és percebut com a societat receptora.


N'és prova el fet que l'any 2008 tan sols va rebre 4.500 peticions d'asil, xifra ridícula en relació a les 220.000 de la UE. I Madrid tan sols n'acceptà 151. L'espanyol ha estat dels darrers a arribar al club dels Estats solidaris, però en canvi ha estat el primer a apuntar-se a la frenada europea aprovant, amb el vot contrari republicà, la nova Llei d'Asil.

I punt! Res d'aixecar un terraplè per aturar un retrocés en la protecció dels perseguits, atenent al fet que correspon a qui més ha conegut el sofriment de les conseqüències d'una Dictadura i els beneficis de la solidaritat internacional mantenir inalterables els principis de la Convenció de Ginebra.

Però l'Estat espanyol és profundament desagraït. I com a mostra, dos botons de la Llei: la limitació del dret d'asil a les persones naturals de països extracomunitaris, tot donant per bo que la persecució i la vulneració de drets és antitètica al concepte i a la realitat de la Unió Europea i obviant el ressorgiment de les idees totalitàries (ideari berlusconià, persecució d'homosexuals a les repúbliques bàltiques, pressió sobre minories ètniques com ara els gitanos...) D'igual manera, PSOE-PP i CiU han pactat retallar encara més el dret de les persones a demanar asil a les ambaixades espanyoles. Fins ara, una persona tenia garantida la sol·licitud d'asil a qualsevol ambaixada espanyola sempre i quan no fos la del seu país; ara, però, tot dependrà del criteri del cos diplomàtic.

Es ben trist que una nova llei tan restrictiva tiri endavant sense ni tan sols sentir veus crítiques dels intel·lectuals i dels analistes abonats als programes de televisió i ràdio. Heus aquí una altra prova de la relativització dels valors democràtics en la societat espanyola, absolutament ignorant del seu propi passat, que té com a culpables i responsables els partits polítics que han consolidat el model espanyol d'impunitat i han provocat l'allunyament de les noves generacions nascudes en el postfranquisme de la crua realitat mundial i de les responsabilitats solidàries que els pertoca d'assumir.

¿Com pot entendre's que la llei actual, un dels ponents de la qual fou Miquel Roca i Junyent, un català nascut a l'exili, acabi essent més progressiva que la que s'aprovarà aquesta setmana?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat