Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 11 de de març del 2010 | 15:37
Opinió · Política

Una llei pel dret a decidir

Barcelona · De manera progressiva, el dret a decidir va adquirint cada vegada més un espai prioritari a l'agenda política. Després de molts anys d'anatemització de l'independentisme, la seva normalització des de la presència d'Esquerra al govern català, les manifestacions del febrer del 2006 i el desembre de 2007, les consultes populars per la independència a més de 250 municipis i la visualització de la crisi del model autonòmic i de les limitacions de l'Estatut han contribuït de manera decisiva a què l'exercici del dret a l'autodeterminació sigui una possibilitat que cada vegada més ciutadans tenen en compte per al futur del país.

En aquest sentit, el marc constitucional i estatutari actual són limitacions a l'exercici del dret a decidir però alhora tenen escletxes importants que permeten avançar cap aquest dret. La Llei de consultes populars per via de referèndum, que aprofita l'article 122 de l'actual Estatut, ha estat aprovada al Parlament perquè Catalunya pugui celebrar referèndums, malgrat els impediments de la carta magna que van ser reproduïts a l'Estatut retallat per Mas i Zapatero a Madrid. Una llei rigorosa, pulcra, ambiciosa i innovadora permetrà situar el dret a decidir sobre la taula, i estar present en les nostres institucions d'autogovern, que amb la incorporació de la democràcia directa ascendeixen a la majoria d'edat.

Sense cap traça d'inconstitucionalitat, aquesta pulcritud ens permet situar el debat futur sobre un referèndum d'autodeterminació en els termes que li pertoquen, que són polítics i no tècnics i jurídics. Perquè si bé l'autorització de l'Estat per a la celebració de referèndums era present a la Constitució, no hi havia cap llei que desenvolupés aquest precepte per a les consultes d'àmbit de Catalunya i que obligués el govern espanyol a explicar davant del món per què no permet fer un referèndum al nostre país.

Amb la llei, aconseguim fer avançar el dret a decidir, i ho fem dins el marc vigent perquè avui només 21 diputats del Parlament (només els d'Esquerra) estem disposats a superar l'Estatut i l'actual marc constitucional. Amb aquest nombre de diputats hem aconseguit crear l'eina per iniciar un procés d'autodeterminació que, esgotades les vies internes, es podrà acollir a la normativa internacional sobre la llibertat dels pobles. Ara el que cal és crear la nova majoria política que ha de permetre aplicar aquesta llei en aquest sentit.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat