Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 16 de de març del 2010 | 14:27
Opinió · Política

La mobilitat del cranc i la llei de consultes

Barcelona · L'article 122 de l'Estatut diu que correspon a la Generalitat la competència exclusiva per a l'establiment del règim jurídic, les modalitats, el procediment, l'acompliment i la convocatòria per la mateixa Generalitat o pels ens locals, en l'àmbit de les seves competències, d'enquestes, audiències públiques, fòrums de participació i qualsevol altre instrument de consulta popular, salvant el que disposa l'article 149.1.32 de la Constitució.

Teníem límits? Sí, la Constitució, però ara podrem afegir-hi la llei de consultes aprovada pels tres partits que donen suport al govern ja que aquesta preveu que sempre haurem de demanar permís a Madrid per portar a terme una consulta. No entenc perquè ens hem autolimitat. I menys entenc perquè un partit independentista com ERC ha liderat a una proposta que limita les possibilitats que l'actual Estatut ens atorga. La paradoxa encara que és més gran si tenim en compte que el Parlament va aprovar la setmana passada una resolució de suport a les consultes populars i a l'exercici del dret autodeterminació del poble de Catalunya aprovada per ERC, ICV i CiU i amb el vot en contra de socialistes i PP.

Quan fem literatura estem a favor d'anar lluny i quan fem lleis ens limitem? On és la coherència? Semblaria que ERC, ICV haurien d'apostar per una llei de consultes que, dins de la legalitat, fos ambiciosa i permetés exercir el nostre dret a decidir sense demanar permís a Espanya, si més no en aquells aspectes que avui no hi tenim més limitació que la nostra ambició política. Però finalment s'ha imposat la marca socialista i com en tants altres temes d'autogovern ERC i ICV han fet unes quantes passes enrere intimidats o supeditats, segons convingui, pel socialisme català predisposat sempre a no incomodar gens ni mica al socialisme "mesetari". ERC i ICV segueixen sent la crossa i la coartada perfecta del socialisme, obviant que hi ha una majoria alternativa que permetria donar al país instruments d'autogovern més ambiciosos.

Sembla, però, que la consigna és mantenir en calma l'artefacte no sigui que torni a entrar en ebullició. CiU no vàrem votar a favor de la llei de consultes perquè proposàvem que la llei desplegués amb la màxima potencialitat el que preveu l'article 122 de l'Estatut per desplegar el dret a decidir dels catalans. Com? Segons sentència del TC del 2008, es considera referèndum quan es fa ús del cens i de l'administració electoral. La proposta de CiU preveia no utilitzar cap dels dos elements i per tant permetria fer consultes. D'una banda, a través de la creació d'un registre de consultes ciutadanes gestionat a través de l'IDESCAT i en el qual hi figurarien totes les persones amb dret a participar en aquestes consultes, que serien totes aquelles que tinguin veïnatge civil català i les persones nouvingudes amb cinc anys de residència a Catalunya.

I d'altra banda, a través de la creació d'un consell de consultes de Catalunya, que substituiria la junta electoral i en el qual hi hauria magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, experts en dret i ciències polítiques, així com membres designats pel Parlament. Ara toca parlar de com crear llocs de treball i de com sortim de la recessió econòmica en que estem immersors, però si el govern vol legislar en matèria d'autogovern benvingut sigui, sempre que ho faci per fer noves passes endavant i no per emular la insòlita mobilitat del cranc.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat