Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 16 de de desembre del 2010 | 15:05
Opinió · Política

Preparar la ruptura

Barcelona · Catalunya està iniciant una nova etapa  política caracteritzada per un desafiament sense precedents. Constatada la negativa espanyola a configurar-se com un estat plurinacional, s'haurà de gestionar amb intel·ligència el procés cap a la creació d'un estat propi que permeti el ple autogovern. Fins ara la política catalana es movia en conformitat amb el marc de la constitució espanyola de l'any 1979 i els partits polítics concentraven les seves energies en la lluita pel poder autonòmic i, els que formaven el govern, en el bon funcionament de l'administració. Ara en canvi haurien de donar prioritat, per sobre dels interessos de partit, a l'articulació d'una força política i civil suficient per poder trencar amb el marc espanyol.

El nou govern, que començarà a funcionar el gener de 2011, podria caure en la temptació d'ignorar la novetat del desafiament i intentar només perfeccionar la via autonòmica. Tots els partits catalanistes pateixen falta de coratge per superar inèrcies i dogmatismes. CiU no hauria de mirar enrere i limitar-se a reproduir les estratègies polítiques del president Pujol. Jordi Pujol en el seu context va ser realment coratjós però les coordenades d'ahir ja no són les d'avui. El PSC no servirà el país si no trenca la seva dependència del PSOE. ERC haurà de practicar un independentisme no subordinat a cap  ideologia d'esquerres. ICV haurà de defensar les seves nobles idees amb més patriotisme i més llibertat d'esperit. Les noves formacions independentistes hauran d'acreditar-se superant personalismes i improvisacions. La ciutadania ha de demanar als polítics que liderin conjuntament una segona transició política en la perspectiva del divorci amb Espanya. Haurien d'aparcar les seves rivalitats ideològiques i polítiques per poder vèncer conjuntament i progressivament les fortes resistències que organitzaran els enemics de les llibertats de Catalunya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat