Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 17 de de juny del 2010 | 14:10
Opinió · Política

L'enduriment de la reforma laboral; un gir a la dreta. Primer 'round'

Barcelona · El decret que ha aprovat el govern espanyol comporta un enduriment de les propostes que inicialment havia fet el Ministeri després del trencament del diàleg social. Esquerra va atendre la crida, vàrem apostar per la responsabilitat d'intentar que la reforma laboral es fes des de l'esquerra, i que no ens la fes la dreta, posant sobre la taula les nostres propostes. De fet, hem estat els únics que hem apostat decididament per ensenyar les cartes des del principi.

El govern tenia la nostra contraproposta. Mentre que d'altres s'han limitat a amagar el cap sota l'ala, a fer discurs de pilotes fora, Esquerra ha apostat per posar sobre la taula la necessitat d'una reforma, la de retocar aspectes cabdals, però també que la reforma no signifiqui una regressió sense precedents en les relacions laborals. El govern però, ha fet un gir important en el text que havíem estat treballant durant la setmana. Endurint les posicions.

Es facilita l'acomiadament per causes objectives o col·lectiu (20 dies per any), de forma que no és necessari que hi hagi pèrdues, sinó tendències negatives, o bé que la mesura pugui prevenir una situació negativa o afavoreixi la seva situació al mercat. En aquest sentit, s'institucionalitza l'acomiadament preventiu, i alhora, el conjuntural. I això és una regressió d'abast incalculable. No s'hauria d'haver trencat el caràcter finalista d'aquests acomiadaments. Només s'han de permetre quan la viabilitat de l'empresa estigui en perill, no per optimitzar beneficis.

Pel que fa a la contractació temporal, dos dels aspectes positius que pretenien trencar amb la dualitat del mercat -temporals versus indefinits-, s'han descafeïnat. Els contractes d'obra podran tenir una durada de tres anys i no dos, i la indemnització de dotze dies no s'assoleix fins al 2016. Pel que fa al contracte amb indemnització de 33 dies, finalment s'ha optat per la seva universalització. D'una forma subtil, s'han afegit dos col·lectius més que fan que a hores d'ara es pugui fer a qualsevol, en contra del règim taxat que hi havia a la proposta inicial.

Pel que fa a la flexibilitat interna, s'ha desnaturalitzat la proposta, i la flexibilitat territorial segueix sense ser-hi. Aquests passos enrere fan més dur el decret, fan anar enrere en els drets i ens allunyen del consens. Sens dubte, el govern del PSOE, Zapatero i el mateix Corbacho, han tret aquella cara que ja els coneixem, la de la falsa esquerra i fals progressisme. A l'exposició de motius del decret es postula que l'objectiu de la reforma és la millora de la productivitat. Qui es pensi que en el món actual, la productivitat d'un país depèn de rebaixar drets socials fent un mercat de low cost, està molt equivocat. I encara més, com encertadament deia Toxo, no es pot pretendre el canvi de model productiu d'un país -de fet s'ha presentat el Projecte de llei d'economia sostenible-, fixant el model de relacions laborals que ha portat a la crisi del model anterior; el de la lluita per preus i de màquila.

La visió d'esquerres, la que postula per un mercat de qualitat i amb garanties, ha perdut el primer round. La dreta ha fet la reforma. El govern ha sucumbit al poder econòmic. Als treballadors i treballadores del país però, ens queda l'únic instrument que els avenços socials ens han donat: la participació política i democràtica als òrgans legislatius. Com afirmava Méndez, hem d'esperar que el sistema democràtic aturi els embats dels poders econòmics, i que en el tràmit parlamentari es puguin posar les bases d'un mercat més flexible, més adaptat als nous temps, però més respectuós amb els drets de les persones que hi participen.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat