Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 18 de de gener del 2010 | 16:52
Opinió · Política

Participació o aparador

Barcelona · Durant aquests darrers mesos al Parlament de Catalunya s'ha estat debatent el projecte de llei de consultes populars via referèndum. Molts de vostès es preguntaran el perquè del "via referèndum", quin és el seu significat. Doncs que el govern ens planteja una norma que supedita qualsevol pregunta a la ciutadania, a que sigui aprovada pel govern de l'Estat.

El nou Estatut feia clarament un salt endavant, permetent l'existència d'un sistema propi de consultes respecte a les competències pròpies de la Generalitat i els ens locals a Catalunya. Tot i l'esforç del nostre grup per tal que la norma tramitada al Parlament incorporés aquesta possibilitat, el tripartit ho impedeix. Calia, amb aquesta norma, exprimir totes les potencialitats que l'Estatut recull i establir un veritable mecanisme d'intervenció dels ciutadans en les decisions del país, ja que considerem que disposar d'un sistema propi de consultes és una eina fonamental en l'enfortiment de la democràcia.

El llarg i complicat camí de l'Estatut el varem encetar per dotar-nos d'un major autogovern, és a dir, per tal que la majoria de decisions que afecten els nostres ciutadans es poguessin prendre des de Catalunya. s, per tant, incomprensible que sigui la pròpia cambra Catalana la que renunciï en primer terme a establir els mecanismes que la doten d'aquesta capacitat. Aprovar una llei de consultes únicament per la via de referèndum és simplement una norma d'aparador que pretén fer-nos creure que disposem de l'eina per fer "la pregunta", quan en realitat aquesta via ens duria al mateix camí que va portar el pla Ibarretxe. Només si disposem dels nostres mecanismes propis per establir un sistema de consultes, els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya tindran el dret a decidir garantit.

La pregunta que cal fer-nos és per què el Govern Tripartit s'ha limitat tant en aquesta norma? Jo crec, que aquest és el topall de gesticulació que el PSC permet a ERC, que necessita marcar perfil propi davant l'escenari de consultes populars que s'ha produït i es produiran en el nostre País. En aquest joc d'equilibris, ens volen donar gat per llebre. Però el dret a decidir dels ciutadans de Catalunya no passa per demanar permís a l'Estat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat