Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 23 de d'abril del 2010 | 14:30
Opinió · Política

El drama no és que guanyi CiU

Barcelona · De fet totes i cadascuna de les eleccions al Parlament les ha guanyades sempre. Fins i tot amb una folgada majoria absoluta. Però aquesta força capital CiU mai l'ha posada per saltar el marc autonòmic, mai. Sí l'ha utilitzada per gestionar-lo, missió a la que s'ha consagrat amb virtuts i defectes òbviament. Però ni amb la més absoluta candidesa i rigor es pot afirmar que l'obra legislativa de CiU fos més ambiciosa nacionalment que projectes com la Llei del Cinema, la Llei de Vegueries o la Llei de Consultes. O que anés més enllà de la Llei d'Educació de Catalunya.

Quan CiU es mira el mirall sap que un govern presidit pel xarnego Montilla ha anat molt més enllà. Com també saben, per molt que els dolgui, que va ser un Govern presidit per Pasqual Maragall -i condicionat a ERC- el que ha fet l'únic intent de superar el sostre autonòmic. Vist així, és un trist balanç per a una federació que s'atorga sovint la patent de la catalanitat. CiU es va sumar a la reforma de l'Estatut -impulsada i imposada pel paper determinant d'Esquerra- més per necessitat que per convicció. CiU hi havia renunciat sempre. I ha estat aquest procés de reforma de l'Estatut el detonant d'un sobiranisme que s'ha estès i s'ha fet transversal com mai, tant que ha forçat CiU a moure's i a festejar el sobiranisme, sempre amb l'ambigüitat per bandera.

Per això sobta, quan és tan evident, que un home de la potència intel·lectual de Vicenç Villatoro, ho obvïi i insisteixi a censurar l'aposta estratègica d'ERC reduint-la a l'eix dreta-esquerra en contraposició a l'eix nacional. s absurd davant l'aclaparadora realitat. Però aquest relat encara esdevé més inversemblant quan es manté que "Convergència té una oportunitat excel·lent a les properes eleccions perquè té propostes en l'horitzó nacional de Catalunya i la governança" en cita literal de Villatoro. I quines són aquestes propostes en 'l'horitzó nacional'? Del cert, de compromís en ferm, només sabem que Artur Mas (i el PP) ees disposaran amb celeritat a eximir de pagament de l'Impost de Successions a les grans fortunes.

Aquesta és, transparent, una proposta que clarament sí es situa en l'eix dreta-esquerra. O no? El drama no és que guanyi CiU, fins i tot és saludable l'alternança. El drama fora si guanya CiU i ERC pateix un càstig excessiu. Perquè si no hi ha una ERC amb prou pes, CiU no es veurà empesa a fer ni un sol pas en ferm des del Govern, com tampoc no l'hauria fet el PSC de Maragall o Montilla. No només no el farà sinó que probablement diluirà lleis que li fan nosa com la de Vegueries, Cinema o Consultes. Temps al temps però si la història dels darrers 30 anys serveix per alguna cosa és precisament per saber que pot i està disposat a arriscar cadascú.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat