Barcelona ·
L'exlehendakari Juan José Ibarretxe ha fet una crida a les caixes d'estalvis ben gestionades del País Basc "que encara perduren" per tal que s'asseguri la seva supervivència i competitivitat i "continuin mantenint els seus trets diferencials, caràcter social i vincle al desenvolupament regional". A un article al diari Deia, l'exlehendakari ha indicat que la regulació dels sistemes financers per part dels governs és "una de les claus fonamentals per consolidar un model social i econòmic propi" i ha assegurat que aquesta acció és fonamental per a encarar "una globalització en la qual la cultura i la identitat basca poden i han de tenir el seu lloc".
"I aquest lloc ha de ser -ha continuat l'autor de l'article La revolució de les caixes: justos per pecadors- un espai des del qual finançar les idees i convertir-les en projectes. Un espai per exportar fora de les nostres fronteres talent i innovació, perquè les persones ben formades i ben tractades constitueixen el cor del nostre projecte de vida polític, social i econòmic".
Juan José Ibarretxe ha assegurat que el procés de conversió de les caixes d'estalvis en bancs "constitueix un botí" al qual es pot accedir "a un preu avantatjós, quan [les caixes] es subhastin en els mercats majoristes" i aquesta conversió elimina, alhora i d'un sol cop "un enemic històric per la banca", una situació que segons Ibarretxte ja "es reconeix ja públicament, sense rubor, pels màxims mandataris de la gran banca". "El retrocés -ha continuat Ibarretxe- per als ciutadans és evident i es tradueixen què, després de la reconversió, hi haurà menys diversitat d'entitats, menors nivells de competència i s'afavorirà la concentració i el control del sistema enmans d'uns pocs. [...] Els nivells de cohesió social, vinculació al territori mitjançant el suport a projectes regionals, quedaria minvat en gran mesura".
Tot això, segons l'autor de l'article, és "un gran pas enrere" que ens transporta fins a la situació financera "de fa 30 anys, a una època prèvia a l'alliberament financer" i a continuació s'ha preguntat: "On queda l'interès general de ciutadans que han sustentat la seva activitat durant més de segle i mig? ¿No seria més just tenir en compte els interessos dels minoristes potencials?". Ibarretxe ha conclòs que en aquests moments "el futur de les caixes d'estalvis es presenta ombrívol" fins i tot el de les sanejades i eficients, que veuen limitades "les seves capacitats d'expansió i de manteniment de negoci fora del seu territori d'origen": "Es convertiran en entitats de segona divisió, sense futur".