Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 9 de de febrer del 2011 | 17:03
Recull de premsa · Economia

Ibarretxe: "Cal una estratègia comuna entre caixes per mantenir el seu caràcter social i vincle al desenvolupament regional"

Barcelona · L'exlehendakari Juan José Ibarretxe ha fet una crida a les caixes d'estalvis ben gestionades del País Basc "que encara perduren" per tal que s'asseguri la seva supervivència i competitivitat  i "continuin mantenint els seus trets diferencials, caràcter social i vincle al desenvolupament regional". A un article al diari Deia, l'exlehendakari ha indicat que la regulació dels sistemes financers per part dels governs és "una de les claus fonamentals per consolidar un model social i econòmic propi" i ha assegurat que aquesta acció és fonamental per a encarar "una globalització en la qual la cultura i la identitat basca poden i han de tenir el seu lloc".

"I aquest lloc ha de ser -ha continuat l'autor de l'article La revolució de les caixes: justos per pecadors- un espai des del qual finançar les idees i convertir-les en projectes. Un espai per exportar fora de les nostres fronteres talent i innovació, perquè les persones ben formades i ben tractades constitueixen el cor del nostre projecte de vida polític, social i econòmic".

Juan José Ibarretxe ha assegurat que el procés de conversió de les caixes d'estalvis en bancs "constitueix un botí" al qual es pot accedir "a un preu avantatjós, quan [les caixes] es subhastin en els mercats majoristes" i aquesta conversió elimina, alhora i d'un sol cop "un enemic històric per la banca", una situació que segons Ibarretxte ja "es reconeix ja públicament, sense rubor, pels màxims mandataris de la gran banca". "El retrocés -ha continuat Ibarretxe- per als ciutadans és evident i es tradueixen què, després de la reconversió, hi haurà menys diversitat d'entitats, menors nivells de competència i s'afavorirà la concentració i el control del sistema enmans d'uns pocs. [...] Els nivells de cohesió social, vinculació al territori mitjançant el suport a projectes regionals, quedaria minvat en gran mesura".

Tot això, segons l'autor de l'article, és "un gran pas enrere" que ens transporta fins a la situació financera "de fa 30 anys, a una època prèvia a l'alliberament financer" i a continuació s'ha preguntat: "On queda l'interès general de ciutadans que han sustentat la seva activitat durant més de segle i mig? ¿No seria més just tenir en compte els interessos dels minoristes potencials?". Ibarretxe ha conclòs que en aquests moments "el futur de les caixes d'estalvis es presenta ombrívol" fins i tot el de les sanejades i eficients, que veuen limitades "les seves capacitats d'expansió i de manteniment de negoci fora del seu territori d'origen": "Es convertiran en entitats de segona divisió, sense futur".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat