Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 8 de de juny del 2011 | 17:01
Recull de premsa · Història

F. Rubiralta: "No es pot considerar Badia com el líder d'un moviment feixista a la catalana"

Parafrasejant Agustí Colomines, l'historiador Fermí Rubiralta ha assegurat que "hi ha historiadors que es dediquen a justificar el present amb arguments històrics que no porten enlloc perquè són falsos".

Fermí Rubiralta

L'historiador i autor del treball d'investigació Miquel Badia. Vida i mort d'un líder separatista, Fermí Rubiralta, ha expressat la seva "discrepància" amb l'article d'Agustí Colomines Sobre l'homenatge als germans Badia. Sobre els escamots de les JEREC i algunes de les actuacions de Miquel Badia el 1934 com a cap de l'ordre públic de la Generalitat, l'autor de l'article En defensa de Miquel Badia ha sentenciat que "foren, des d'un punt de vista ètic, execrables i condemnables" però, tot i això, "no es pot considerar Badia com el líder d'un moviment feixista a la catalana".

"És indubtable -ha argumentat- que en el seu modus operandi hi trobem aspectes coincidents amb alguns trets dels moviments feixistes de l'època. Però, com Colomines sap molt bé, totes aquestes expressions són presents també a d'altres moviments del moment. La presència d'una faramalla militarista n'és una, d'aquestes expressions. Però, a diferència, per exemple, de les joventuts socialistes unificades, el vestuari dels escamots no incorporava cap corretjam, com assegura Colomines i com també apareix al dibuix adjunt que distorsiona el seu vertader uniforme, prenent com a model el de les SA".

L'autor de l'article publicat a l'AVUI ha continuat explicant que "sorprèn" que un historiador com Agustí Colomines compari l'actuació dels germans Badia "amb les patrulles de control i els titlli de "colla d'assassins"" perquè "l'actuació dels escamots no arribà mai, a diferència de les patrulles de control, a provocar cap mort". "Si s'utilitza aquesta greu acusació -ha alertat Rubiralta- per referir-se a accions de la policia catalana comandada per Badia, [...] Colomines no pot desconèixer que la violència emprada s'exercia des de la legalitat i la defensa de les institucions i que no s'acostuma a acusar de formar una "colla d'assassins" el cap de policia d'un país on impera l'estat de dret, com era la realitat –Colomines estarà d'acord amb mi– de la Catalunya de l'any 1934".

Finalment, l'autor de l'article ha conclòs que també és sorprenent que un historiador de la categoria de Colomines "barregi com una mateixa organització formacions que a l'arribada de República, tot i mantenir durant uns mesos la sigla d'EC, desenvoluparen estratègies separatistes diferenciades: les joventuts dels Badia, dins l'ERC; i des d'un antimacianisme coincident, el PCP, de Compte; NS!, de Cardona, i el PNC, del qual, per cert, parlar d'"estètica feixistitzant", tirant endavant una decidida aposta per la participació electoral, sembla una interpretació poc assenyada". "Per no caure –com diu Colomines– a les mans dels ignorants exaltats", hi estic plenament d'acord quan ens alerta que hi ha historiadors que es dediquen a justificar el present amb arguments històrics que no porten enlloc perquè són falsos" ha conclòs Rubiralta.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat