Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 6 de de novembre del 2009 | 15:20
Crònica · Euskal Herria

Les lliçons de l'Alakrana

El segrest del pesquer basc a l'Oceà Índic ha posat novament al descobert les contradiccions, les mentides i les maniobres dilatòries que acostuma a practicar el govern de Zapatero en tota qüestió, sigui aquesta menor o greu. L'executiu espanyol és incapaç de resoldre una crisi provocada per una banda de pirates somalis mig drogats i també és un especialista consumat en complicar encara més les situacions complicades. Aquesta mena de segrests s'acostumen a resoldre en unes setmanes després de pagar un rescat econòmic però, és clar, Zapatero sempre aposta per malgastar el temps i prefereix que les coses es podreixin.

L'Alakrana va ser capturat el dos d'octubre i des de l'inici l'ambaixador espanyol a Kènia, Nicolás Martin Cinto, va veure clar que la única via per aconseguir l'alliberament de la tripulació era la negociació. També va advertir que la detenció posterior de dos pirates i el seu trasllat a Madrid complicaria les coses fins al punt de condicionar-ho tot. I així ha estat. Per acabar-ho d'arrodonir, va entrar en acció Baltasar Garzón. I com sempre, el jutge de l'Audiència Nacional, buscant protagonisme, va ordenar l'ingrés a presó dels dos somalis capturats per l'armada espanyola prop del pesquer assaltat. Una decisió que es va prendre amb el suport de la fiscalia, o sigui, del govern del PSOE.

El president Zapatero, la ministra de Defensa Chacón i el jutge Garzón són els responsables d'una cadena d'errors que han posat en perill la vida dels 36 tripulants de l'Alakrana i, a més, han regalat un element als somalis per allargar el segrest i exigir més diners. El captiveri del pesquer no acabarà fins que els dos pirates en mans de les autoritats espanyoles siguin alliberats. Resposta del ministeri de Defensa: "Els dos pirates estan a disposició de la justícia espanyola i aquesta qüestió no és negociable". Embolica que fa fort, es persisteix en l'error i es posa en perill la vida dels tres mariners que han estat desembarcats a Somàlia i sobre els quals pesa una amenaça de mort directe en cas que els dos pirates de Garzón no tornin a casa.

Pot un govern ser tant incapaç i tant irresponsable? A la mateixa zona altres vaixells europeus -francesos i alemanys especialment- han patit segrestos similars però mai a cap responsable polític se li ha acudit empresonar un pirata. De fet, abans de detenir-los s'ha preferit dissimular i mirar cap a un altre lloc. I si se'ls ha detingut, perquè no hi hagut més remei, al poc se'ls ha deixat anar sense cap escrúpol i aquí no ha passat res. Per què aquesta mania tant espanyola d'engarjolar a tothom?

Ara que la situació s'ha tornat més perillosa i complicada, gràcies a l'inestimable ajuda de Zapatero i dels seus col·laboradors, surt la ministra Chacón assegurant que "totes les opcions estan obertes: la política, la diplomàtica i la militar." Ja hi som. Primer seuen a parlar, enganyen als pirates, als familiars, deixen que passi el temps i quan ja està tot empastifat no se'ls acudeix millor remei que amenaçar amb la força bruta.

A Euskal Herria aquesta fórmula no és nova, és molt semblant a l'estratègia que els socialistes van desplegar durant l'últim procés de pau i una de les causes, per cert, que provocà la seva fallida. Una contribució més que no podia faltar a tot aquest gran nyap és la politització que ha fet el PP del Cas Alakrana per criticar el PSOE. Enmig de la trifulga, els familiars de la tripulació han advertit a tots els partits polítics que o es posen a treballar junts en la mateixa direcció o els faran responsables del que els pugui passar als pescadors. s esfereïdor comprovar la nul·la capacitat de Zapatero i de l'Estat espanyol davant aquest segrest dut a terme per un grapat de clans somalis.

Qui no sap resoldre un repte semblant tampoc podrà aspirar mai a solucionar un conflicte molt més complex com el basc. La nefasta gestió del segrest de l'Alakrana i la pervivència del problema basc demostren el fracàs del líder del PSOE. En ambdós casos es tracta de la mateixa incapacitat política.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat