Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 8 de de juny del 2011 | 18:21
Crònica · País Valencià

Castedo, contra les cintes

L'alcaldessa electa i en funcions d'Alacant, Sonia Castedo, prendrà possessió de la vara de comandament per segona vegada aquest dissabte amb un nus a la gola.

Sonia Casetdo

València · La seua implicació al 'cas Burgal' (en què ja figuren com a imputats tant el president de la Diputació, José Joaquín Ripoll, com la primera edil d'Oriola, Mónica Lorente) pot convertir en ben efímer el seu nomenament com a alcaldessa. Si imita el 'modus operandi' de Francisco Camps, Castedoes mantindrà a la trona municipal fins que no tinga cap més remei que dir "adéu". En el cas que imperara el seny, però, Castedo es retiraria de la vida política al més aviat possible, com també haurien de fer Camps i Ripoll. La porqueria que acumulen als seus cossos taca no sols el seu nom i el del seu partit polític, sinó que afecta directament les institucions que governen.

Tant Camps com Lorente, caps de llista a la Generalitat i a Oriola i encausats de manera formal, van pagar el seu descrèdit a les urnes, per bé que amb matisos: mentre Camps tan sols va deixar-se 70.000 vots dels vora 1.300.000 que en tenia, Mónica Lorente va perdre l'alcaldia oriolana en baixar de catorze a dotze diputats, tot quedant un per sota de la majoria absoluta; si no hi ha sorpreses d'última hora, que tot és possible al Baix Segura, Lorente serà desposseïda dissabte del càrrec que encara ostenta. Un pacte a tres bandes entre socialistes, liberals i verds ha de fer-ho possible.

En el cas de Castedo, en canvi, els ciutadans van acudir a les urnes sense conèixer l'estreta relació entre l'alcaldessa i l'empresari Enrique Ortiz, omnipotent propietari d'empreses constructores, concessionàries de serveis públics i fins i tot de l'Hèrcules Club de Futbol. Ara s'ha sabut que Castedo va mediar, i de quina manera, per beneficiar Ortiz en l'elaboració del nou pla general d'ordenació urbana (PGOU) de la vila. Com a contraprestació, l'alcaldessa va rebre tot de regals i de gratificacions de part d'Ortiz, que mantenia una relació gairebé exquisida amb el predecessor d'aqueta, el també popular Luis Díaz Alperi. Alperi, en una cinta enregistrada per la policia, demana a l'empresari Ortiz si és a ell a qui més estima, cosa a què aquest respon (és clar) que sí. Els presents a Alperi són igualment habituals, en forma física o de contracte de treball per algun conegut. Alperi gaudia dels cotxes i xofers privats d'Ortiz, amb què es desplaçava a València per la seua condició de diputat (és a dir, d'aforat, que és per això que el va fer diputat Camps, ja que l'activitat parlamentària de l'exprimer edil ha estat nul·la).

La relació d'Ortiz amb Castedo és més recent, atès que aquesta no fa ni tres anys que ocupa el despatx d'alcaldia. Hi han intimat força, però, fins al punt que ella ha viatjat al iot privat de l'empresari i li ha demanat favors molt concrets. El més valuós, a petició de Camps mateix, que Ortiz li facilitara alguna possible irregularitat de qui fou alcalde socialista d'Alacant i la legislatura passada fou síndic del PSPV-PSOE a les Corts, Ángel Luna, que entre la primera ocupació i la segona va treballar alguns anys com a assessor legal d'Ortiz. "Demà Paco [per Camps] té sessió de control i Ángel li donarà fort", li etziba Castedo a Ortiz a la recerca d'alguna confidència. L'acusació del PP (després formalitzada en una denúncia davant el Tribunal Superior valencià) en el sentit que Ortiz va reformar de franc la casa de l'actual dona de Luna va fer fama: posava Luna i Camps al mateix nivell, encara que l'exalcalde sempre va explicar que les obres havien estat abonades i que, en qualsevol cas, ell no exercia com a polític en el moment en què van dur-se a terme les obres. El magistrat del TSJCV va optar per arxivar el cas, un cop Luna va dir-hi la seua.

Les malifetes de Castedo li poden costar molt car. Li costaran molt car, asseguren els grups de l'oposició. Serà imputada més prompte que tard, amb tot el que això comporta. Castedo és un pilar del campsisme al sud del País Valencià, el més importants dels que disposa aquest corrent del PPCV. Castedo, que somiava succeir Camps mateix, dubta ara si no se n'acomiadarà abans ella, de la vida política. Per això ha atacat durament el ministre de l'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, a qui ha anomenat "personatge sinistre" i de qui ha dit que ha creat un "estat policíac". Rubalcaba l'ha respost també públicament, tot demanant que Castedo "haurà d'explicar les seues martingales".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat