Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 20 de d'abril del 2011 | 16:57
Crònica · País Valencià

El zaplanisme morirà matant

Benidorm, ciutat turística com poques, alhora és un punt neuràlgic de la política valenciana. Si fa no fa compta 70.000 habitants, però n'han aportats de tan insignes com Eduardo Zaplana i Leire Pajín, a més d'oferir episodis que han obert diaris i més diaris.

Gema Amor ha abandonat el PP de Benidorm

València · Sense anar més lluny, tant Zaplana com l'actual alcalde, Agustín Navarro, van arribar al càrrec mitjançant una moció de censura. El panorama s'embolica una mica més encara a partir d'ara, quan Gema Amor, que era presidenta del PP local, acaba d'escindir-se'n. Després de tot d'estira-i-arronses, la que també era diputada a les Corts, presidenta del patronat de turisme de la Costa Blanca i regidora benidormí ha optat per fer via com a resposta a la decisió del cap del Consell i president del PPCV, Francisco Camps, de no comptar amb ella com a cap de llista municipal.

Amor s'ha significat sempre com una deixeble avantatjada de Zaplana, com una de les persones més crítiques amb l'actual president valencià. Era obvi que Camps se'n desempallegaria només poguera, i així ha estat. La direcció del PPCV va retocar, i de quina manera, la llista enviada pel comitè electoral del partit a Benidorm. El número 1, que ocupava Amor, va anar a raure a mans de Manuel Pérez Fenoll, el candidat que desitjava Camps i que era alcalde quan el PSPV-PSOE i un regidor trànsfuga del seu partit van descavalcar-lo del poder.

La fuita d'Amor no és baladí, ni de bon tros. De fet, és probable que tinga conseqüència directa en l'organització del PPCV, desestructurada per la lluita de poder dels barons territorials (Carlos Fabra a Castelló, Alfonso Rus a València i José Joaquín Ripoll a Alacant) i la feblesa d'un líder, Francisco Camps, que ha mirat de sobreviure com fóra. Malgrat tot, vora vuit anys després d'arribar a la presidència del partit i de la Generalitat, Camps no ha aconseguit rellevar Fabra al capdavant del partit i de la Diputació de Castelló, un cas idèntic al de Ripoll (també molt zaplanista) a Alacant.

Ara que la situació del president és tan complexa, però, ben bé podria ser que el zaplanisme féra el cant del cigne. Camps ja té excusa per desfer-se'n, tot tenint en compte que Ripoll ha estat incapaç d'aturar les ànsies separatistes d'Amor. El proper congrés provincial, que segurament s'esdevindrà la tardor del 2012, pot ser el punt i final de Ripoll al front del partit a Alacant. Una mica abans i tot, el juny vinent, el seu propi partit podria no renovar-li la confiança a la Diputació. Sonia Castedo, alcaldessa d'Alacant i número 1 de les llistes municipal i autonòmica per Alacant, ja ha mostrat la seua determinació a girar full. Val a dir que la situació judicial de
Ripoll tampoc no és pas edificant, amb una imputació severa per cinc delictes greus dins l'anomenat "cas Brugal".

Curiosament, doncs, és probable que el campisme derrote el zaplanisme tot just quan el primer corrent és a les acaballes, igualment assotat per un cas de corrupció, en aquest cas "Gürtel", que ha posat contra les cordes el cap del Consell i que fins i tot podria seure a la banqueta dels acusats abans que Ripoll. Fabra, igualment imputat per delictes diversos, ja serà sentenciat fora del poder, atès que no pensa repetir de nou al capdavant de la Diputació. Ja ha assenyalat Javier Moliner, vicepresident de la corporació provincial, com el substitut preferit.

Pel que respecta al cas concret de Benidorm, la marxa d'Amor li garanteix pràcticament amb tota seguretat la seua presència al futur ajuntament, si no al futur govern. És clar que Amor donaria suport a Navarro abans no Pérez Fenoll recuperara el poder. Tenint en compte que el 2007 el PP va obtenir 13 regidors i el PSPV 12, qualsevol pèrdua del PP pot menar al manteniment dels socialistes a l'alcaldia. No és cap broma, perquè el PSPV patirà de valent per mantenir les seues batllies de Gandia i Elx, les més importants que conserva, i per tant ben bé podria ser que la de Benidorm passara a ser la joia de la corona. L'única de les quinze alcaldies més destacades del País Valencià que retinguera el PSPV-PSOE. El zaplanisme, doncs, pot morir, però morirà matant.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat