Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 18 de de setembre del 2009 | 14:48
La fotografia · Comunicació

Com evitar el retrocés de TV3 als Països Catalans?

Barcelona · Televisió nacional o televisions regionals?'. Aquest ha estat el punt de partida de la taula rodona organitzada pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, en què societat civil -Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear- i representants polítics del Principat i de les Illes han debatut sobre com aconseguir la reciprocitat total de les televisions dels Països

Catalans, posant especial èmfasi en el cas de TV3, assetjada pel govern Camps al País Valencià i capada' a les Illes Balears.

A pocs mesos de l'apagada analògica, en un moment en què la TDT permet multiplicar la quantitat de canals per escollir, i en què hi ha tots els avantatges i facilitats tècniques possibles, es dóna la paradoxa que l'emissió de TV3 als Països Catalans recula. Al País Valencià, el govern del PP de Francisco Camps ja ha aconseguit deixar tres comarques sense la televisió del Principat, mentre que a les Illes ja no es veu íntegrament, sinó que s'emet TV3.cat, un híbrid entre la producció pròpia de TV3 i la del Canal 33. A la Franja i a la Catalunya Nord, la situació està embolicada amb negociacions per tal que l'apagada analògica no deixi als seus ciutadans sense una televisió que poden veure des de fa anys.

Per què s'ha arribat a aquesta situació, i què es pot fer per redreçar-la, han estat els dos aspectes clau de l'acte del Grup Barnils, en què hi ha participat Jaume Mateu, president de l'OCB, Toni Gisbert, coordinador de l'ACPV, Carles Mundó, secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, i Gina Garcías, directora general de Comunicació del Govern Balear.

Gisbert, narrant la situació a València, ha explicat que TV3 arriba al seu territori gràcies "a la mobilització ciutadana", d'una banda, i "a la manca de respecte per al llei", de l'altra. En aquest punt, el coordinador de l'ACPV ha explicat que "la llei no és un valor absolut" i que, precisament perquè "hem forçat permanentment la legislació, hem aconseguit avenços". Gisbert ha recordat que la situació de TV3 al País Valencià "no és normal", i que a llocs com a Alacant porten dos anys sense poder veure la cadena. Carles Mundó, representant a la Generalitat del Principat, ha respost que "la legislació no és un valor absolut, però tampoc és irrellevant", i ha recordat que "si el govern del País Valencià hagués volgut resoldre el tema ja estaria fet". Mundó ha afirmat que no es pot obligar a un altre govern a emetre un canal, i ha recordat que "tots els presents estem d'acord en l'objectiu, no podem equivocar-nos d'enemic". En aquest sentit, el secretari de Mitjans de Comunicació ha afirmat que "en una part del país sí que ha estat possible l'emissió de les televisions" d'arreu dels Països Catalans, ja que al Principat es pot veure, a més de TV3, IB3 i el Canal 9.

Interpel·lat pel públic assistent sobre el suposat passotisme de la gent del Principat davant l'atac contra TV3 a València, Toni Gisbert ha afirmat sense embuts que els valencians confien "en la gent del Principat"; i "ara us demanem que doneu suport a la ILP" que impulsa ACPV.

La situació a les Illes no depèn tant de la voluntat política com de temes legals. Fa tres anys IB3 va entrar a la FORTA, ens en què les diferents televisions autonòmiques adquireixen continguts audiovisuals. Aquesta ven els continguts per territoris, i per tant, no vol que TV3 emeti continguts seus a les Illes. s per això que actualment s'emet TV3.cat, un canal que compta tan sols amb la programació pròpia de la cadena. En aquest sentit, Gina Garcías ha buscat l'origen del problema que hi ha ara a les Balears en l'estat de les autonomies i la divisió administrativa dels Països Catalans, que "desvertebrà un espai com el que tots reivindiquem". Jaume Mateu, de l'OCB, no accepta la situació actual i ha afirmat que TV3 "s'ha de veure integrament i sense cap restricció perquè tenim un dret històric". Després de dir que "TV3 es veu a València i a les Illes a pesar de TV3", Mateu ha interpel·lat als assistents preguntant "si els catalans som incapaços d'exigir als nostres representants el respecte als nostres drets, qui ho farà?".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Comunicació
El nou director de Tv3 afirma "Jo vinc aquí a arriscar"
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Vicent Sanchis substituirà Jaume Peral al capdavant de TV3
Recull de premsa · Cultura i mitjans de comunicació
Condeminas: "TV3 es pot esperar any més?"
La fotografia · Illes Balears
L'Obra Cultural Balear celebra la trentena Nit de la Cultura
Opinió · Cultura i mitjans de comunicació
Siguem seriosos i reforcem TV3
Notícia · Comunicació
L'entrevista de Buenafuente a Puigdemont a TV3 va ser seguida per 554.000 persones
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Miserable TV3?
Notícia · Societat civil
Es constitueix la Confederació d'Entitats Sobiranistes dels Països Catalans
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
"TV3 és un instrument poderós i té molta influència en la societat catalana: és una autèntica estructura d'estat"
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Joan B. Culla para els peus a un telepredicador
Indica publicitat