Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 2 de de març del 2010 | 16:23
Notícia · Política

El TC català avala la Llei de consultes i qüestiona que el govern espanyol autoritzi els referèndums

Barcelona · ACN · El Consell de Garanties Estatutàries ha avalat la constitucionalitat del Projecte de llei de consultes populars, tot i que ha apreciat dues qüestions contràries a l'Estatut i la Constitució. En primer lloc, el Consell ha qüestionat que la llei determini que ha de ser el govern espanyol qui autoritzi un referèndum, ja que creu que és l'estat qui decideix quina institució és competent. I en segon lloc, ha rebutjat que la majoria per aprovar una consulta sigui de dos terços en cas que el Consultiu dictamini que la consulta és inconstitucional o antiestatutària.

Pel que fa al primer punt, els membres del Consell recorden que la Constitució estableix com a competència exclusiva de l'Estat l'autorització per a la convocatòria de consultes populars per via de referèndum, però qüestiona que la llei catalana estableixi que ha de ser el govern espanyol qui l'autoritzi. "La llei catalana no hauria de manifestar quin òrgan de l'Estat és l'encarregat d'aprovar l'autorització, ja que podria efectivament ser el Govern, però també el Congrés dels Diputats o, fins i tot, les Corts Generals".

Un cop emès el dictamen, que aquest dimarts ha admès a tràmit la Mesa del Parlament, els grups parlamentaris tenen un termini fins dilluns per presentar esmenes congruents amb les conclusions del Consell de Garanties Estatutàries. De tota manera, el dictamen no té caràcter vinculant, ja que no afecten drets estatutaris. El debat i votació finals del Projecte de llei de consultes populars per via de referèndum es farà en el Ple del Parlament dels dies 10 i 11 de març.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat