Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 26 de de juliol del 2011 | 17:59
Opinió · Economia
Carles Campuzano
Carles Campuzano, portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat al Congrés dels diputats

El marc català de relacions laborals

Per sortir de la crisi, l'impuls al marc català de relacions laborals és imprescindible. Tenir o no tenir polítiques d'ocupació adaptades a les necessitats del nostre teixit productiu, esdevindrà clau en els propers temps.

Cal que aquestes politiques responguin als perfils de les persones aturades del nostre país i que formin part d'una nova manera d'entendre els serveis d'ocupació, més personalitzats, amb col·laboració amb la iniciativa privada, tant social com mercantil, i orientats clarament a la recol·locació de la gent sense feina.

Les xifres d'atur, en general, són prou contundents com per fer l'esforç de mobilitzar totes les energies necessàries per promoure l'ocupació. L'elevat percentatge de persones aturades amb dificultats objectives de trobar una nova feina, entre d'altres pels seus baixos nivells de formació, justifiquen encara més la importància de les denominades "polítiques actives d'ocupació". És obvi que qui crea ocupació és el sector privat, i en concret el dens i dinàmic teixit de pimes, microempreses i autònoms que conforma el paisatge econòmic del país, però sense una activa presència dinamitzadora i facilitadora del sector públic, no ens en sortirem en matèria d'atur estructural i de llarga durada. És més, correm el risc de conviure amb percentatges d'atur alts i demandes de llocs de treball no satisfetes. Les polítiques d'ocupació són en aquestes condicions, fonamentals.

Aquestes polítiques avui, són les bonificacions a la contractació, la formació de treballadors i aturats, i els programes específics de suport a l'ocupació. Catalunya necessitarà marge i llibertat per dissenyar aquestes polítiques d'acord amb les nostres necessitats. D'això va justament, la reforma de les polítiques actives d'ocupació que aquestes setmanes s'està discutint al Congrés dels Diputats.

Per altra banda, promoure l'autonomia de la voluntat dels representants dels empresaris i dels treballadors per a configurar les condicions de treball, a Catalunya, esdevé una altra pedra de toc. Estem parlant en aquest cas, de la negociació col·lectiva i de les possibilitats legals que s'obren amb la seva modificació, per permetre el desenvolupament de convenis col·lectius sectorials d'àmbit català. Des d'aquest punt de vista, la reforma de la negociació col·lectiva que el Govern espanyol va aprovar fa unes setmanes, i que ara s'està discutint al Congrés dels Diputats, és una oportunitat i alhora una amenaça.

Tenim el compromís del Govern espanyol, assumit també amb el PNV, de resoldre durant la tramitació parlamentària aquesta qüestió. En darrera instancia, i més enllà tant del marc legal espanyol com de l'impuls que el Govern de la Generalitat pugui donar a l'àmbit català de relacions laborals, seran les patronals i els sindicats els que decidiran promoure convenis col·lectius sectorials d'àmbit de país. Seria desitjable que ho fessin.

Si volem promoure la productivitat, l'eficiència i la flexibilitat que les empreses necessiten per generar més i millor ocupació, mantenint aquella que ja tenim, i si alhora volem donar oportunitats a la gent sense feina, millorar la gestió de les persones en el si de les empreses, respondre a les demandes de conciliació de la vida familiar amb la feina, o millorar la formació dels treballadors, és clar que una bona negociació col·lectiva és bàsica. Tenim prou exemples exitosos a Catalunya com per saber-ho prou bé. Ens hi juguem molt.

Finalment, el nou Estatut ens ha donat competències claus en matèria d'Inspecció de Treball. I els traspassos a la Generalitat ja s'han efectuat. La Inspecció de Treball és un instrument principalíssim en matèria laboral, tant en la lluita contra el frau, com en la defensa dels drets dels treballadors, la lliure competència i la mediació en els conflictes socials. La discussió al Congrés també de la nova llei estatal de la Inspecció, té una enorme importància per consolidar les noves previsions estatutàries i el projecte de llei que ha presentat el Govern espanyol encara té problemes d'encaix amb l'Estatut.

Tot plegat configura un escenari en el que en els mesos que li restin de vida a l'actual legislatura espanyola, ens hi juguem algunes coses importants. Tres projectes que s'estan tramitant en aquests moments a les Corts Generals afecten al problema que principalment pateix la gent del país que no és altra que la manca d'ocupació. A aquests temes dedicarem la nostra principal atenció.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carles Campuzano
Carles Campuzano
Carles Campuzano, portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat al Congrés dels diputats
Opinió · Política catalana
Catalunya, nació d'immigants
Opinió · Política
Quins partits per al segle XXI?
Opinió · Política catalana
Unitat
Opinió · Política
L'àrea metropolitana, assignatura pendent
Opinió · Política
La independència serà social o no serà
Opinió · Política
Raons per a un Estat propi
Opinió · Política
L'ètica de la responsabilitat
Indica publicitat