Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 19 de de setembre del 2014 | 19:29
Opinió
Víctor Terradellas i Maré
Secretari de relacions internacionals de CDC

L'11-S i l'exèrcit que ens cal

Entre els molts debats que ens tocarà abordar en aquest procés de transició nacional hi ha la qüestió de la seguretat.

És d'aquelles qüestions espinoses en la que trobarem aquella divisió tan nostrada, aquell afany pel blanc i el negre, i aquella incapacitat de trobar els termes mitjos. En tot cas, aquesta qüestió l'haurem d'abordar més d'hora que tard.

Però avui no escric per parlar d'un hipotètic exèrcit català sinó que escric, encara, meravellat per la disciplina, l'ordre i la determinació d'aquest Onze de setembre. Sembla que estem tan acostumats a que siguin un èxit mobilitzacions enormement complexes com les que hem protagonitzat aquestes darreres Diades que no som capaços de veure la dimensió col•lectiva d'aquestes demostracions públiques.

L'afirmació que fets com aquests no són possibles enlloc més del món no només l'hem escoltat per boca dels dirigents de l'Assemblea Nacional Catalana, sinó que ha estat compartida i assumida pel propi president del país, Artur Mas, i per tot els líders dels partits polítics que configuren el suport a la consulta del 9N i que en el seu moment van fer possible l'acord sobre aquesta data i les preguntes.

Les parts vistes –i les ocultes- de l'arquitectura jurídico-política de l'Estat espanyol estaven convençudes que el procés d'intoxicació i contaminació que han orquestrat d'ençà del comunicat de confessió de l'expresident Pujol farien impossible mantenir la unitat, la força i la determinació de la societat catalana partidària del procés de transició nacional.

No només no ha estat així sinó que els ha tocat veure com la mobilització d'aquest Onze concentrava més gent que mai, amb una logística complexa i mantenint el caràcter cívic, familiar i festiu que ha caracteritzat les mobilitzacions de l'Onze de setembre des de fa tres anys.

És una notícia magnífica pel que implica de maduresa política col·lectiva, pel que demostra sobre la capacitat d'unitat d'acció i perquè manté intacta la nostra voluntat per decidir el nostre futur a través de la via democràtica.

Tinc el pressentiment que noves mobilitzacions seran necessàries molt abans que no ens pensem i n'estic, igualment, que la nostra resposta garantirà l'exercici més essencial en democràcia: votar.

Arribarà el dia en què ens tocarà decidir el model de defensa i seguretat de Catalunya, i ho farem com sempre: per acord i per consens dels homes i les dones d'aquest país. Entretant, ja hem mostrat al món la desfilada més majestuosa, alegre i festiva que mai ningú hauria pogut imaginar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Víctor Terradellas i Maré
Víctor Terradellas i Maré
Secretari de relacions internacionals de CDC
Opinió · Política
5 lliçons del 26J (per la independència)
Opinió · Política
El nostre vot a Madrid
Opinió · Política catalana
Del bipartidisme a la independència
Opinió · Política catalana
Sentit d'Estat
Opinió · Política
Adéu a l'espanyolitat
Opinió ·
Units per guanyar
Opinió ·
El calendari i el full de ruta del President
Indica publicitat