Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 20 de de maig del 2014 | 16:38
Opinió
Marina Llansana
Filòloga i periodista

L'argument-trampa

Ja és un fet habitual que a la recta final de les campanyes electorals els partits concentrin en pocs missatges els seus argumentaris.

Potser per això aquests darrers dies hem sentit reiterativament l'argument "si Mas perd, el procés queda tocat" o, el que és el mateix, "si no vols que el procés es debiliti has de votar CiU", i així un dia rere l'altre; el mateix argument en les seves diverses formes i versions.

Vagi per endavant que sóc de les que defenso el paper que ha fet i està fent el president Mas en una situació política tan complexa; penso de debò que des del 25N del 2012 ha estat a l'alçada del moment històric i no ens ha donat cap motiu per desconfiar-ne. Ara bé, l'argument que si Mas no guanya les eleccions europees es debilita el procés és un argument que parteix d'una premissa profundament errònia: que el president Mas és el procés.

I no, el president Mas no és el procés, ni el lidera en solitari, ni n'és l'únic símbol. Justament la novetat del que està passant a Catalunya –respecte a Escòcia, per exemple- és que el procés no és patrimoni de cap líder polític, ni de cap partit ni tampoc de cap entitat de la societat civil en particular. El procés som tots i l'única cosa que pot debilitar-lo és que la majoria de la societat catalana deixi de voler tirar-lo endavant.
L'important és que l'endemà de les europees segueixin treballant colze a colze Mas, Junqueras, Herrera, Camats, Fernández, Òmnium i totes les entitats i ciutadans"
Els qui alerten, doncs, que uns mals resultats de CiU el proper diumenge suposarien un problema per a la consulta del 9N fan servir, en el fons, l'argument de l'unionisme: aquesta idea que tot plegat és una dèria de Mas i que, debilitat Mas, el sobiranisme es desfarà com un terròs de sucre. La xifra rellevant de la nit electoral no serà pas el resultat d'una força política concreta sinó la suma dels resultats de totes les forces que defensen el dret a decidir; només sumant-les totes podrem tenir pistes de quin és l'estat d'ànim de la societat catalana.

I més enllà del recompte de vots de diumenge i de les lectures –calculadora en mà-- que es facin la nit electoral, el que serà important per al procés és que l'endemà, sigui quin hagi estat el resultat de les europees, segueixin treballant colze a colze Mas, Junqueras, Herrera, Camats, Fernández, Òmnium Cultural, l'ANC, Súmate i totes les entitats i tots els ciutadans que omplim els carrers quan toca i que voldrem omplir les urnes el 9N.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marina Llansana
Marina Llansana
Filòloga i periodista
Opinió · Llengua
#Wertgonya
Opinió · Política
Post 20N: la taca catalana
Opinió · Economia
Qui pagarà el corredor mediterrani?
Opinió · Política
Per què ha de ser Alfred Bosch
Indica publicitat