Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 1 de de juliol del 2014 | 17:25
Opinió · Política
Pep Martí
Llicenciat en Història i periodista

La història truca a la porta d'ERC

La història potser no es repeteix, però s'entossudeix, amb vocació de mestra sàvia, a ensenyar-nos camins de represa per si la volem escoltar. El moment que viu el país és excepcional, té elements d'etapa fundadora, en un tombant que comparteix, en bona part, amb l'escenari polític i social que travessa l'Estat espanyol.

És el procés sobiranista i el reclam ciutadà en pro de la consulta, sí, però va molt més enllà d'aquest tema cabdal.

"La gent de Catalunya", com li agrada dir al President Mas d'una manera que defineix prou bé a la nostra ciutadania, exigeix molt més que una ruptura amb l'Estat. Està en qüestió el règim, però encara més la cohesió social i el model espanyol de creixement econòmic i la manera com s'han fet les coses per part de les elits. La franja majoritària i sensible de la ciutadania vol omplir de contingut la democràcia formal.

És molta responsabilitat per a Esquerra, que haurà de saber trobar més d'un desllorigador enmig d'una cruïlla de camins en la qual no tots porten a l'èxit. Les properes municipals són molt importants i les més transcendentals (tornem-hi: també a Espanya) des de les celebrades després de la mort de Franco. A diferència d'altres partits, ERC ha conduït un procés de renovació interna modèlic.
A Barcelona Alfred Bosch encarna l'esperit del moment, que exigeix renovació i un nou llenguatge"
La militància de Barcelona haurà de triar entre dos bons candidats, però és clar que que en aquest instant, és Alfred Bosch qui encarna l'esperit del moment, que exigeix renovació i un nou llenguatge. Una persona sorgida de les plataformes cíviques, amb una mentalitat poc orgànica, pot adreçar-se millor a una ciutadania que vol canvi i rostres nous. El partit, alliberat (o això sembla) de les actituds caïnites del passat, sabrà integrar les persones que, amb capital polític demostrat, no surtin guanyadores de l'actual procés intern.

Sí, la història truca a les portes d'ERC. Estarà a l'alçada? L'embat, aquest cop, és superior al dels anys del tripartit. Haurà d'aprofitar tot el talent i evitar les actituds de "nou ric" que tant de mal li van fer en el passat recent. Haurà d'evitar el parany fatal de la retòrica grandiloqüent que ha estat preàmbul de desgràcies. Ningú cridarà ara res semblant a "mori Cambó!".

Però cal molta serenor, mantenir els ponts amb l'altra gran pulmó del catalanisme, del qual n'és alternativa però alhora n'ha de ser soci lleial. I no perdre el nervi transformador, que genera vincles amb el bloc de l'esquerra alternativa assembleària, amb la qual comparteix espais però des de la vocació d'evitar "totoresismes" i postures antisistema. Marx deia que la història es repetia però com a farsa. ERC ha de ser arquitecte d'una nova etapa amb trets d'una certa èpica, però des del gradualisme i ben allunyada de la farsa i la tragèdia.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Pep Martí
Indica publicitat