Aquesta setmana Vilaweb ha publicat una entrevista a Josep Maria Castellet, editor, crític literari i Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística. Castellet es defineix com a intellectual membre de la "generació pont" que ha fet el pas de la dictadura cap a la democràcia, que ha sabut respondre al repte de passar de la inexistència a la presència de llibres en català i cobrir un terreny que no estava cobert.
Un repte molt difícil que van saber complir amb rigor, nivell i qualitat. No obstant, d'entre les moltes reflexions que fa en aquesta entrevista en destaca la seva insistència en que si bé "mai s'havia estat tan bé en cap dels nivells culturals de Catalunya. Mai. Ara, és insuficient". La necessitat d'incrementar el nombre de lectors en català, per tal de contribuir a donar sortida i promocionar la producció i l'edició literària en la nostra cultura en seria un exemple clar. Incidir en els hàbits de lectura (ja sigui per fomentar la lectura com per fomentar la lectura de llibres en català), no es pot fer d'un dia per l'altre. Implica la democratització de la cultura, que tothom hi pugui accedir ja sigui per l'educació rebuda, com per una xarxa d'estructures culturals arreu del país.
Ara bé, si bé el referent de bona part del món cultural i, obviament, del món editorial és el format paper, ara amb l'irrupció del format digital s'està produint un canvi important. No estem davant d'un procés de substitució (ni de llibres de paper ni de llibreries), però sí d'una nova manera de llegir amb tantes possibiltiats com incerteses, però amb molt potencial. Prova d'això és que la setmana passada la plataforma Edi.cat per a la distribució del llibre digial en català, va presentar la incorporació de més editorials al projecte. Ara a més a més de les editorials Angle, Bromera i Cossetània s'hi han afegit les editorials Fragmenta, Meteora, Abadia de Montserrat, Tàndem, Octaedro, Pagès, El Cep i la Nansa, Alpina i La Galera. Aquest no és l'únic projecte digital català, també hi ha la plataforma 36L, impulsada per Cultura 03, Abacus, l'editorial Vicens Vives, Ferran Soriano i un grup de petits inversors. Són projectes que volen agafar poscions i cobrir un nou àmbit completament nou per a la nostra cultura.
s una nova situació per a la qual ens cal una nova generació pont. La diferència entre ara i els durs anys de la dictadura i de la transició és que ara estem més preparats i podem afrontar el repte amb més garanties i instruments. No ens podem confiar massa, ni caure en el cofoïsme, però sí que podem ser optimistes.