Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 1 de de desembre del 2009 | 17:25
Crònica · Seguretat

Tot són incerteses davant la situació dels cooperants catalans segrestats a Mauritània

No hi ha notícies sobre els tres cooperants catalans segrestats fa dos dies a Mauritània, i si n'hi ha, com la que anunciava que havien estat localitzats, i el desmentit posterior, són contradictòries. Fins ara tot el que sabem és que el segrest va ser ben planificat i que els segrestadors no van endur-se cap objecte del cotxe en que viatjaven els cooperants, un fet que aniria en la línia que el segrest té un rerefons ideològic i no estrictament econòmic. Ha estat el mateix ministre espanyol de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, qui ha afirmat que l'acció ha estat duta a terme per la branca magrebí d'Al Qaeda, i en aquest cas, no hi ha res que ens faci pensar que s'equivoca.

Tothom vol saber què passarà a partir d'ara, però l'únic que podem fer és especular. Hi ha tres possibilitats: 1- que sigui un segrest fet per delinqüents comuns i que tant sols vulguin diners; 2- que el segrest sigui cosa d'Al Qaeda però que es conformi amb un rescat econòmic; 3- que en cas de confirmar-se l'autoria d'Al Qaeda, aquesta organització demani contrapartides polítiques a canvi de la vida dels segrestats.

En el primer cas la situació és relativament bona; es negocia i si no és factible un rescat, es paga. El segon és molt semblant, tot i que els terroristes buscarien una negociació llarga per interessos propagandístics. El tercer és molt perillós. En cas que Al Qaeda demani a l'estat espanyol quelcom impossible de complir per part d'aquest, com la retirada de les tropes espanyoles d'Afganistan o l'alliberament o intercanvi de presos islamistes, l'executiu espanyol es veurà en la difícil posició de no poder cedir, però alhora, d'haver de fer quelcom per a evitar un desenllaç indesitjable i terrible.

Fins ara, el govern espanyol està sent discret, un fet del tot necessari. Però de moment no es pot fer res més que esperar el comunicat de reivindicació, amb les demandes corresponents, mentre s'investiga on poden estar retinguts els hostatges. s de suposar que el govern espanyol ha desplaçat a la zona equips dels serveis secrets, així com unitats d'operacions especials per si calgués efectuar una operació de rescat.

Desitgem que la feblesa mostrada pel govern espanyol en el recent episodi de l'Alakrana no esdevingui un factor que empenyi a negociar amb major força els terroristes.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat