
Barcelona ·
La cooperant catalana Alícia Gàmez ha arribat aquesta tarda a Barcelona després del seu alliberament. A l'aeroport de El Prat ha estat rebuda pel president de la Generalitat, José Montilla, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. Gámez ha volat des d'Ouagadougou, la capital de Burkina Faso, amb destí a l'Aeroport del Prat, segons ha confirmat la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández De la Vega. Un negociador del govern de Burkina Faso l'ha traslladat en cotxe des de la regió de Kidal, on estava segrestada, fins a l'aeroport de Gao, al nord de Mali, i aquest mateix dimarts ha arribat a Barcelona, després d'haver fet escala a Ouagadougou. L'acompanyava la secretaria d'Estat de Cooperació Internacional, Soraya Rodríguez i un familiar proper.
La cooperant ha viatjat amb un metge, que ha constatat que el seu estat de salut és bo, així com un psicòleg. De la Vega ha conversat per telèfon amb Alícia Gàmez i ha dit que està "contenta, agraïda i preocupada pels seus companys" i de salut està "sana i estalvia". A la conversa Gàmez li ha explicat que els altres cooperants estan bé de salut i "amb moltes ganes de poder ser alliberats aviat". La vicepresidenta ha afegit que no s'ha pagat cap rescat.
Fernández de la Vega ha explicat que a la tarda del dimarts, en conèixer la possibilitat que l'alliberament era imminent, va viatjar a Barcelona per informar a les famílies de la situació. Posteriorment es va reunir el Comitè de Crisi del govern espanyol i durant aquesta matinada han seguit els detalls de la operació. Ha afegit que en tot moment ha mantingut informat a les famílies; l'ONG; el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero; els partits polítics; el president català, José Montilla i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.
Ha dit que l'alliberament que "hauriem desitjat que fos completa" és "fruit dels esforços i les gestions dels serveis diplomàtics i d'intel·ligència espanyols durant tres mesos". Ha agraït també la col·laboració d'altres països, tot i que no ha concretat quins. Ha afegit que a partir d'ara el govern espanyol continuarà treballant "sense pausa" i posant tots els mitjans per aconseguir l'alliberament "el més aviat possible" dels dos cooperants que encara estan segrestats.