Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 16 de d'agost del 2010 | 14:40
Crònica · Territori

L'Àrea Metropolitana de Barcelona, la que té un consum d'aigua més baix d'Europa

A finals de juliol l'Entitat del Medi Ambient (EMA) de l'Àrea Metropolitana de Barcelona va presentar les dades ambientals metropolitanes de l'any 2009. Aquest recull de dades ambientals, editat des de 2003, recopila la informació del consum i gestió de l'aigua i els residus a l'Àrea Metropolitana, i s'ha convertit en un element de referència per conèixer el consum de recursos que fem i poder realitzar polítiques ambientals més acurades.

Pel que fa al consum d'aigua, la dada més rellevant és que l'Àrea Metropolitana de Barcelona és la que menys aigua d'ús domèstic consumeix de tot Europa. Cada ciutadà gasta uns 108 litres d'aigua, una quantitat inferior fins i tot a la registrada durant la sequera de fa dos anys. De fet, en els últims 10 anys el consum per càpita s'ha reduït en 24 litres per persona i dia.

El president de l'EMA, Francesc Narváez, va atribuir aquesta reducció en el consum d'aigua a la consolidació d'uns hàbits de consum sostenibles que eviten el malbaratament de l'aigua, tant per part de la ciutadania com dels ajuntaments metropolitans, tot i que el consum municipal ha augmentat un 12%.

Respecte al consum d'aigua, cal subratllar també que al 2009 s'ha donat un segon ús, mitjançant la regeneració, a 18 hm3 d'aigües residuals depurades i s'han utilitzat 2,5 hm3 d'aigües freàtiques municipals. Això significa un increment del 86% respecte el 2008. A més, hi ha diferències importants entre municipis de l'EMA principalment degudes al tipus de model urbanístic. Així, mentre a Cornellà de Llobregat o L'Hospitalet la mitjana en el consum domèstic d'aigua ha estat de 95,16 i 95,98 litres, respectivament, en altres localitats on proliferen zones de xalets i cases amb jardí, com Sant Cugat del Vallès (160,83 litres), Begues (152,04) o Castelldefels (135,04), el consum és molt més elevat.

Les dades presentades han de servir per confirmar que a l'Àrea Metropolitana de Barcelona es fa un ús correcte de l'aigua, i que els seus ciutadans són els primers compromesos en l'estalvi d'aquest recurs. Alhora també, cal que aquells municipis amb uns nivells de consum més elevats continuïn generant polítiques per accelerar l'estalvi d'aigua.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat