Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 4 de de març del 2009 | 17:57
Editorial · Política

Todo por la Pátria

Barcelona · Un possible acord PSOE-PP  per evitar que Ibarretxe sigui el proper lehendakari no és exactament  el mateix  que va passar a Catalunya amb el tripartit. Si bé és cert que CiU va guanyar les eleccions l'alternativa catalana de constituir un govern d'esquerra nacional va ser una alternativa normal després d'unes eleccions plenament democràtiques. Deixem per tant de fer paral·lelismes entre el govern català i el que pot acabar sent el futur govern basc format per socialistes amb el suport del PP: són dues situacions i realitats ben diferents.

A Euskadi un partit no nacional basc com el PSE, a diferència del PSC que agradi o no és legalment un partit nacional català, es vol aliar amb una altra força nacionalista espanyola com  és el Partit Popular Basc per tal de fer fora el PNB i constituir un govern condicionat únicament  per interessos nacionals espanyols i amb una sola raó de ser:  "El Todo por la Pátria".

A Euskadi tot s'hi val: s'ha fet una llei de partits contra el nacionalisme democràtic i l'esquerra abertzale; deixant sense un dels drets fonamentals com és el de participar en unes eleccions a entre el 10 i el 15% de la població basca, es continua torturant ; amb el silenci dels mitjans de comunicació i la complicitat d'una part de la classe política que creu que tot és lícit per derrotar ETA i s'està destruint el món de  la cultura i la llengua basca i els moviments relacionats amb aquests tot per intentar negar una evidència  que a Euskadi hi ha una majoria nacional basca. s per això que el PSOE s'ho ha de  pensar molt bé abans de portar a terme un pacte antinatura amb el PP perquè pot provocar una fissura en el si de la societat basca que no només no solucionarà el conflicte basc sinó que el pot fins i tot agreujar i radicalitzar. El PSOE va governar  en el passat dues legislatures amb el PNB, amb vicehelendakaris inclosos i la tasca de govern fou positiva. De fet una bona part dels electors socialistes, aquells que senten els colors blanc i verd com  a propis no se'ls pot obligar a ser partíceps d'un intent de dividir la societat basca.

Des dels Països Catalans cal que seguim tot el procés amb molta atenció. Al Principat la paciència de les forces nacionalistes s'està acabant, fins i tot la dels sectors més catalanistes del PSC. La falta d'acord pel nou sistema de finançament, els problemes en  les infrastructures, la demora en l'aplicació de l'Estatut i les agressions més o menys subtils a la llengua i la cultura catalanes fan que cada vegada la situació sigui més tensa. Així doncs un pacte PSOE-PP podria tenir repercussions més enllà d'Euskadi-Si el pacte entre els que ells anomenen "partits constitucionalistes" s'acaba convertint en una realitat a Euskadi  els ciutadans catalans podríem perdre la poca confiança que ens quedava en Espanya i en el suposat "talante" del nostre "amic" Zapatero. 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat