Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de d'octubre del 2010 | 15:39
Entrevista · Política
Tomeu Martí
Coordinador de l'Obra Cultural Balear

La derogació de la llei desembocaria en el conflicte més important des del franquisme

Barcelona · Tomeu Martí és vicepresident i cordinador de l'Obra Cultural Balear (OCB) i un dels històrics de l'entitat cultural, que enguany ha complert quatre anys de lluita en favor de la llengua

 i la cultura balears. També ha estat un dels creadors i impulsors del web informatiu Tribuna Mallorca i ha destacat per la seva acció en defensa de les múltiples agressions lingüístiques promogudes per l'extrema dreta a les Illes Balears.

El president del PP balear, Jose Ramon Bauzá, ha assegurat a un programa de ràdio que derogarà la Llei de Normalització Lingüística "sense cap mena de dubte" si la formació popular arriba al poder. Com interperteu aquestes declaracions?
El que ha protagonitzat aquest matí Bauzá a la ràdio és una vertadera ficada de pota. Se li ha escapat que derogarà la Llei de Normalització Lingüística perquè en té ganes. Però no crec que tingués el consens com per fer-ho.

El PP balear està adquirint cada vegada una línia més espanyolista

Creu que el PP no aboliria aquesta llei si assolís el poder a les Illes?
El PP balear està adquirint cada vegada més una línia més espanyolista, i en aquest sentit, José Ramon Bauzá i Carlos Delgado representen la branca més d'extrema dreta i més regionalista del Partit Popular a les Illes. Tot i que les seves declaracions són sorprenentment clares i contundents, derogar aquesta norma implicaria tenir un consens i aconseguir una majoria al Parlament balear. No crec que aconseguís el nombre de diputats favorables, ni tan sols dins el seu propi partit.

Creu que la sentència del Tribunal Constitucional en contra els drets lingüístics recollits a l'Estatut català té alguna cosa a veure amb les declaracions de Bauzá?
La situació a les Illes Balears és tan pèssima que possiblement no hi tingui massa a veure. En el fons, és positiu per a les Illes que les declaracions del president del PP balear arribin al Principat, perquè des d'allà es vegi en quina situació ens trobem aquí. s el mateix que els passa al País Valencià.

bauzà ha ficat la pota. No crec que tingués el consens com per fer-ho

Com a coordinador de l'OCB, quina ha estat la reacció de l'entitat cultural a aquestes declaracions?
L'OCB considera les declaracions de Bauzá molt desafortunades i fruit de la ignorància del president del PP sobre la realitat social i legal de les Illes Balears. s lamentable que el líder d'un partit polític qüestioni el consens instaurat al llarg del període autonòmic. 

En l'hipotètic cas que el PP torni a governar i es materialitzi aquesta amenaça, quines serien les conseqüències?
Si s'arriba a derogar la Llei de Normalització Lingüística això provocarà un conflicte social sense precedents, desembocaria en el conflicte social més important a les Illes des de la dictadura franquista. Pel que fa a les conseqüències de l'OCB, l'entitat engegaria tots els mecanismes necessaris (legals, polítics, etc.) en busca del màxim consens social per fer front a aquesta mesura.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat