Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 29 de de novembre del 2011 | 16:15
Opinió · Comunicació
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari

No toqueu TV3

Els mitjans de comunicació públics catalans han contribuït de manera directa i eficient a la normalització lingüística de la llengua catalana en tots els territoris on es parla.

I en aquests moments de crisi econòmica,  però també cultural i lingüística, pel qüestionament de l'ensenyament en català a les escoles de Catalunya, cal reforçar més que mai la necessitat de disposar d'un espai comunicatiu català, que potenciï la utilitat, la necessitat i la normalitat de l'ús de la llengua catalana.

La funció que desenvolupen els mitjans de comunicació públics en el nostre País no és la mateixa  que la que fan en altres països que ens envolten com poden ser Espanya, França, Itàlia o Portugal on compleixen una funció informativa i instructiva molt important, però que també poden fer, amb més o menys encert i imparcialitat, altres mitjans de comunicació privats d'acord amb els interessos econòmics de cada grup.
El paper de TV3 com a entitat normalitzadora del català és tan important com el de l'escola catalana
Els nostres mitjans de comunicació, a més de la funció informativa i instructiva, desenvolupen una funció encara més important de cohesió nacional i lingüística, mantenint, afavorint i potenciant referents culturals, nacional i lingüístics com no ho pot fer cap altre mitjà.

El paper de TV3 com a entitat normalitzadora de la llengua catalana és tan important com el  paper de l'escola catalana, s'alimenten mútuament, no podem  pretendre convertir les escoles en unes illes lingüístiques, els nostres alumnes, però també la ciutadania necessiten tenir referents culturals que usin la nostra llengua amb normalitat, necessiten que la nostra televisió els ajudi a consolidar l'ús de la llengua.

És cert que bona part de la ciutadania entén les retallades i accepta que cal fer sacrificis, però no fins al punt de desmuntar els mitjans de comunicació públics, perquè aquesta dràstica reducció afectarà la qualitat i quantitat dels programes. La llengua catalana no es pot permetre perdre cap canal en català perquè ha de competir, amb un mínim de dignitat, amb els centenars de canals que hi ha en llengua espanyola, francesa i en moltes altres llengües.
Si algú ha de retallar els mitjans de comunicació en català que siguin els ministres espanyols
El senyor Francesc Homs va dir que rebaixaran dos canals de televisió, però que es mantindrà el mateix nivell de català, com es pot fer això? Que ens expliquin com es pot mantenir la mateixa presència del català amb dos canals menys. Si ara n'hi ha 6 i en treuen dos, sis menys dos fan quatre, no fan sis per més qualitat que tinguin. En aquest cas la qualitat no pot suplir la quantitat de català a la televisió.

Si algú ha de retallar els mitjans de comunicació en català que siguin els ministres espanyols, que siguin el PP o el PSOE que, des de fa temps, treballen per a la minorització del català i per a la substitució lingüística del català pel castellà, però de cap manera no ho hem de fer els catalans, ans al contrari, ens hem d'unir per evitar-ho, perquè com va dir el  president Pujol el manteniment de la llengua catalana a l'escola, a l'administració i als mitjans de comunicació han de marcar les línies vermelles que ningú no pot trepitjar.

El paper dels mitjans de comunicació públics en la construcció nacional de Catalunya és indiscutible i cal que continuïn liderant la programació audiovisual per consolidar l'espai comunicatiu català.  Ens hi juguem el futur de la nostra llengua i de la nostra identitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Forcadell
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari
Opinió ·
Sense renúncies
Opinió ·
El futur comença el 25
Opinió ·
Se'ls veu el llautó
Opinió · Societat civil
Treball en equip
Opinió ·
Sense estat no tenim res
Opinió · Societat civil
Comença la Marxa cap a la independència
Opinió · Política
Mai no serà l'hora de Catalunya
Notícies relacionades
Notícia · Comunicació
El nou director de Tv3 afirma "Jo vinc aquí a arriscar"
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Vicent Sanchis substituirà Jaume Peral al capdavant de TV3
Recull de premsa · Cultura i mitjans de comunicació
Condeminas: "TV3 es pot esperar any més?"
Opinió · Cultura i mitjans de comunicació
Siguem seriosos i reforcem TV3
Notícia · Comunicació
L'entrevista de Buenafuente a Puigdemont a TV3 va ser seguida per 554.000 persones
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Miserable TV3?
Notícia · Llengua
Escola Valenciana llança la campanya pel requisit lingüístic en la funció pública
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
"TV3 és un instrument poderós i té molta influència en la societat catalana: és una autèntica estructura d'estat"
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Joan B. Culla para els peus a un telepredicador
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Jaume Peral, nou director de TV3
Indica publicitat