Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 9 de d'agost del 2011 | 11:07
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

La cobertura al país del mòbil

La calor i el bon temps han tornat a fer acte de presència al nostre país. Després de les tempestes i les pluges de les darreres setmanes, sembla ésser que ha tornat la normalitat. Som a l'estiu, per tant, toca sol i temperatures elevades.

I amb l'estiu, tornen a rebrotar situacions i problemàtiques associades a aquesta estació, com és el cas de la deficiència de cobertura de mòbil en algunes poblacions catalanes.

Els problemes de telefonia mòbil no són una novetat d'enguany, malauradament. És una casuística que, any rere any, patim i que va a més. En parla abastament un informe elaborat pel Col·legi d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya, sota el títol Informe sobre la cobertura de telefonia mòbil en els diversos municipis catalans 2011.

La majoria de poblacions amb problemes per comunicar-se per mòbil són de costa i moltes també són turístiques. Sitges, Calafell, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Arenys de Mar, Igualada, Mollerussa, Sant Feliu de Guíxols o Cadaqués en són algunes. La demanda provocada per un increment notable del nombre de persones, en aquests municipis, que volen realitzar una trucada, fer una actualització al seu Facebook, enviar una piulada via Twitter o connectar-se a internet des del seu mòbil, al mateix instant, fa inviable aconseguir-ho.

La capacitat de les infraestructures arriba al seu límit, les xarxes es col·lapsen i el servei no es presta. Aquesta és la principal raó per la qual hi ha problemes de telefonia. La xarxa d'antenes existent avui en dia a Catalunya no està preparada per canalitzar tota la informació que els usuaris/àries volen transmetre o rebre des dels seus aparells mòbils.

D'altra banda, l'estudi també fa esment de la problemàtica que Barcelona presenta en relació a la telefonia mòbil. La capital catalana, que cal recordar que ara fa unes setmanes va ésser designada capital del món mòbil, té àrees, zones, barris, com el Carmel, la Zona Franca, la Vall d'Hebron o Montjuïc, per exemple, on no hi ha cobertura de telefonia mòbil. Un fet paradoxal i més després d'haver aconseguit allargar l'organització del Congrés Mundial de Telefonia Mòbil (MWC) fins al 2018 i esdevenir capital del món de la telefonia mòbil.

Ens trobem al segle XXI, en un moment en què els serveis de telecomunicació són un servei tan bàsic com ho és l'aigua, l'electricitat o el gas. Els ajuntaments diran que el problema es deu a les operadores i les seves restriccions en la inversió i l'actualització de les antenes i les infraestructures i aquestes, per la seva part, carregaran els neulers contra els consistoris municipals i les seves restrictives ordenances. Tant se val. Cal ésser generosos i constructius. Hem d'actuar amb mirada llarga i pel bé de tots. Ha arribat l'hora de les solucions i els acords. No ens podem permetre el luxe de continuar patint aquesta situació. Barcelona i Catalunya han d'ésser el gran referent de la telefonia al món i, per assolir-ho, el primer és solucionar, de debò, els problemes de cobertura que afecten el nostre país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
100 empreses catalanes
Crònica · Tecnologia i país
La indústria de les 'apps'
Crònica · Tecnologia i país
El repte d'ésser referents en la indústria del mòbil
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil
Notícia · Tecnologia i país
El Mobile World Congres es queda a Barcelona
Crònica · Tecnologia i país
MWC: l'hora de la veritat
Crònica · Tecnologia i país
Catalunya totalment connectada
Crònica · Tecnologia i país
Twitter en català: un nou pas endavant a la xarxa
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Crònica · Tecnologia i país
MWC: per molts i molts anys més a Barcelona
Indica publicitat