Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 19 de de desembre del 2007 | 17:30
La fotografia · Societat civil

El Col·legi Oficial d'Arquitectes s'adhereix a la restitució de les quatre columnes de Puig i Cadafalch en posició frontal

La carta adreçada a l'alcalde Hereu l'ha signat el degà, Jordi Ludevid; Oriol Bohigas, president de l'Ateneu Barcelonès; Jordi Bonet, de Belles Arts de Sant Jordi i arquitecte cap del Temple Expiatori de la Sagrada Família, i Pere Izquierdo, director del Museu d'Arqueologia de Catalunya [vegeu l'article de Lluís Permanyer publicat a La Vanguardia el passat dia 9 de desembre a laxarxa.cat].
Aquest és un reconeixement important perquè, a partir d'ara, algun arquitecte més o menys involucrat amb la Regidoria de Cultura s'ho pensarà dues vegades abans d'oposar-se a la ubicació de les quatre columnes, tal com les va pensar l'insigne arquitecte Josep Puig i Cadafach I és que no es pot al·ludir a cap mena de contaminació visual, al contrari, tot el conjunt quedarà enriquit per la presència del monument ubicat entre la font lluminosa i el Palau Nacional.

La Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals pel Drets i les Llibertats Nacionals dels Països Catalans ‘La Xarxa' fa més de quatre anys que reivindica tornar al seu lloc les quatre columnes, les quals constitueixen el monument més emblemàtic i representatiu de Catalunya, raó per la qual es van enderrocar. Fins ara no s'ha aconseguit una entesa amb  els regidors responsables de Cultura, que han ignorat la reiterada petició que la societat civil catalana els està fent.

També des dels mitjans de comunicació social, amb la signatura i l'adhesió de moltes i reconegudes personalitats de tots els àmbits de la societat catalana. En aquests anys la pàgina web de La Xarxa ha captat l'adhesió de milers de ciutadans que demanen la restitució al lloc on el dictador Primo de Rivera les va fer enderrocar, l'any 1928.

Però la resposta del regidor Carles Martí (PSC-PSOE) en un acte preelectoral -a petició nostra durant una compareixença a Òmnium Cultural- era que la restitució es faria ubicant les quatre columnes lateralment a l'alçada del pavelló Mies Van der Rohe, és a dir, que des de la Plaça d'Espanya només se'n veuria una i no les quatre que molestaven a Primo de Rivera. La inaudita resolució seria un disbarat sense precedents que ara amb l'adhesió de la junta del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya es fa de més difícil materialització

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat