Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de d'abril del 2007 | 18:57
Notícia · Història

Sabies que Primo de Rivera va desvirtuar el projecte de Puig i Cadafalch sobre Montjuïc i que en va suprimir tots els vestigis de catalanitat ?

El dictador Primo de Rivera, a més de liquidar la Mancomunitat de Catalunya, va eliminar sistemà- ticament tots els símbols públics de catalanitat. L'any 1928 va fer enderrocar les Quatre Columnes de Montjuïc (Barcelona), de Puig i Cadafalch, aixecades l'any 1919, destinades a convertir-se en un dels símbols del catalanisme, per tal que aquest no tingués el ressò que li podia donar l'Exposició Universal de Montjuïc, que s’havia d’inaugurar l’any 1929. Pel mateix motiu va anomenar Poble Espanyol al que s'havia de dir Iberona, en record dels Ibers, primers pobladors de les terres catalanes i inicialment projectat com a homenatge als pobles d'Europa i de la Mediterrània. Per obra i gràcia de la dictadura, l’homenatge als pobles d’Europa i la Mediterrània es va convertir en un homenatge a Espanya.

Com que no en tenia prou, també va donar nom a la Plaça d'Espanya i hi va fer col•locar les dues torres venecianes que encara hi ha ara a l’entrada del recinte firal. Tot s’hi val per amagar la catalanitat.

Des de la dictadura de Primo de Rivera, es va continuar desdibuixant el projecte que tenia Puig i Cadafalch per a la muntanya de Montjuïc: es van donar nom a cadascun dels pavellons en homenatge a reis i regents espanyols de la dinastia borbònica i es van reconvertir en 9 els 4 raigs de llum que es projectaven des de darrera del Palau Nacional. Finalment, encara es manté l’ús militar del Castell de Montjuïc, fortalesa militar del segle XVII, reconstruïda i engrandida durant la segona meitat del segle XVIII per controlar la Barcelona vençuda el 1714.

Ara les 4 columnes s’haurien de restituir a Montjuïc, perquè el que una dictadura va enderrocar una democràcia ho ha de restituir al seu lloc originari.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat