Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 13 de d'abril del 2007 | 16:10
Notícia · Història

Sabies que Puig i Cadafalch dirigí les excavacions d?Empúries, ciutat fundada pels grecs el 508 aC?

Puig i Cadafalch fou un home polifacètic que es va comprometre des del primer moment amb el destí del jaciment d’Empúries, que és un dels més visitats de Catalunya. Aquest arquitecte-historiador destaca pel caràcter pioner de la seva obra, i per l'impuls que durant les primeres dècades del segle XX donà a l'estudi de l'art romànic català com a membre fundador de la Secció Històrico-Arqueològica (1907) i a través del seu càrrec de president de l'Institut d'Estudis Catalans, entre els anys 1942 i 1956. Puig i Cadafalch fou un especialista amb art romànic de fama internacional.
D’entre les obres bàsiques cal destacar L'arquitectura romànica a Catalunya, publicada en quatre volums per l'Institut d'Estudis Catalans, el qual s’ha proposat de continuar i completar aquesta tasca investigadora a través del Centre d'Art Romànic Català (ARCAT).

La Dictadura de Primo de Rivera comportà la fi de l’activitat política de Puig i Cadafalch ensems que l’aturada o alteració dels seus projectes urbanístics: l’exposició de Montjuïc i l’agençament de la plaça Catalunya. A partir d’aquest moment, es refugià en els estudis històrico-arqueològics, iniciats amb l’esmentada obra, L’arquitectura romànica a Catalunya (1909-18), que li proporcionaren un gran prestigi internacional. Com a historiador de l’art, signà una valuosa producció escrita: La geografia i els orígens del primer art romànic (1930), L’arquitectura romana a Catalunya (1934), L’architecture gothique civil en Catalogne (1935) o L’escultura romànica a Catalunya (1949-52), entre d’altres.

Enguany se celebra el cinquantè aniversari de la mort de Puig i Cadafalch i l’any vinent l’Institut d’Estudis Catalans celebrarà el centenari de la seva fundació.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat