Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 11 de de juliol del 2013 | 15:53
Opinió
Lluc Salellas
Periodista i politòleg

Una cadena que concreti la independència

Hem sabut que la xifra d'inscrits a la cadena humana de l'11 de setembre és a punt d'arribar als 100.000 i encara queden dos mesos de treball poble a poble i barri a barri perquè els organitzadors convencin milers de persones més perquè s'hi sumin.

A hores d'ara, però, ja podem imaginar-nos que aquell dia serem molts els que manifestarem el desig de la independència del poble català. I ho farem des de la dignitat, el carrer i l'autoorganització de milers de persones arreu, com ho fan, per exemple, en aquest cap de setmana els pobles entre el Ter i el Fluvià, que dinamitzen socialment i cultural les seves viles amb la iniciativa Rius de Llibertat per tal de reivindicar la llibertat nacional.

Ara bé, ja fa temps que la societat catalana demostra que aquesta lluita, la independència, no ha de ser un simple canvi administratiu amb el qual tenir 4 duros més per malinvertir com les administracions han fet en els darrers 20 anys. Ha de ser una independència pel poble, per canviar-ho tot, per reivindicar un projecte social deslligat del capitalisme financer i destructor. Així bé ho han demostrat, entre d'altres, molts parlaments, àmpliament aplaudits, al Concert per la Llibertat, o el qüestionari de David Fernàndez a Adolf Todó avalat per les més de 50.000 visites al youtube en poc més de 24 hores.

Dos exemples recents que se sumen a lluites de centenars de dies i que neixen cada dia als nosters carrers com són la marea groga de l'ensenyament, la lluita pels CAP's públics, l'oposició total al desmantallament de la Televisió, Ràdio i Agència de notícies públiques, la feina de les milers de PAH d'arreu del país o les xarxes d'economia solidària, ajuda mútua i alternatives al sistema capitalista.
Ja n'hi ha prou de desmantellar allò que els nostres avis i mares van assolir amb la suor de la lluita i, massa vegades, la mort"
L'11 de setembre, per tant, l'hem de convertir no només en un clam per la independència que reivindiqui, esclar, els Països Catalans, sinó que ha d'esdevenir un clam de dignitat i de justícia. Un crit de ja n'hi ha prou de desmantellar allò que els nostres avis i mares van assolir amb la suor de la lluita i, massa vegades, la mort. Un aliment de fermesa per uns Països Catalans lliures de corrupció, basats en la igualtat, en la salut, l'eduació i els serveis públics i en una economia de cooperació, suport mutu i per al poble. Si trepitgem més de 400km del nostre país, convertim les petjades en escuts per al territori, els Aiguamolls, l'Ebre, Es Trenc, El Cabanyal, els Pirineus i la pagesia que es manté viva.

I sobretot visualitzem aquest projecte popular amb el qual la majoria social del país vol lligar la independència. Fem-ho; ja sigui encerclant els hospitals que ens volen privatitzar, les escoles on ens hi retallen, assenyalant els culpables de la crisi de les classes populars quan ens agafem de les mans davant d'una oficina bancària o bé reivindicant de múltiples formes que no volem esdevenir un Macau al sud d'Europa sinó una sortida des de l'autodeterminació a l'agonia de la pobresa i la desigualtat social a la qual ens han abocat. Fem de l'11 de setembre, la cadena de la independència per al poble. I si ens diuen que barregem massa, malpenseu. Deu ser que ells ja fa temps que fan combinats!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Lluc Salellas
Indica publicitat