Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 25 de de juny del 2009 | 15:39
Opinió · Comunicació

TV3 a les Illes Balears

Barcelona · Permeteu que comenci amb un interrogant dirigit a tota la gent que llegiu això des del Principat de Catalunya: Què faríeu si avui al vostre aparell de televisió desaparegués TV3 i el Canal 33 i fossin substituïts pel senyal del canal internacional de Catalunya?

La reacció que tendria una part significativa de la població del Principat és la que ha tengut una part important de la població de les Balears.

TV3 es pot veure a les Illes Balears des de gairebé el començament de les seves emissions i, per tant, és percebuda per una bona part dels illencs com a tan pròpia com ho pot sentir un barceloní, lleidatà, gironí o tarragoní. Amb el mèrit afegit que ha estat, en el nostre cas, un sentiment no correspost: tots els departaments de TV3, excepte el comercial, han ignorat sempre les Balears.

Des de fa pocs anys, les Illes Balears compten amb una televisió autonòmica i des de en fa gairebé dos, aquesta és en català i raonablement plural. s evident que IB3 poc a poc anirà arrelant dins el cor i dins el comandament a distància dels illencs, però això no hauria de tenir res a veure amb el fet que es pugui continuar veient a les Balears TV3 i la resta de canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

TV3 a les Balears és, sobretot, un canal propi més, però és també un símbol. Ha estat el canal amb el que milers d'al·lots i al·lotes han crescut, que ha ajudat a molta gent nouvinguda a les Balears a practicar el català, que ha servit com a contramodel dels bunyols televisius que es cuinaven per aquí i que ha patit els atacs més furibunds de l'anticatalanisme (crema del repetidor per part del "terrorista" Jaime Martorell, vampirització del senyal per part de la televisió de Calvià de Margarita Nájera, diversos intents de tancament per part del Govern Matas...). Per tot això deixar les Balears sense TV3 resulta una actuació tan greu i decepcionant.

Des de l'Obra Cultural Balear i l'associació Voltor s'han impulsat una sèrie d'iniciatives encaminades a aconseguir un mapa televisiu on hi puguin conviure tots els canals generalistes que programen en català (tots sumats fan només un terç de tota la televisió que es podrà veure a les Balears).

Cal reconèixer que els govern de les Illes Balears i del Principat de Catalunya han reaccionat i a partir del dilluns 22 de juny han canviat el seu discurs: s'han compromès a garantir l'arribada del Canal 33 i el 3/24 a través de la TDT, s'han compromès a augmentar el grau de col·laboració entre IB3 i la CCMA i treballaran conjuntament en la possibilitat que els drets televisius es puguin comprar per territori lingüístic i no per territori autonòmic com fins ara. Aquesta possibilitat i la Iniciativa Legislativa Popular impulsada per Acció Cultural del País Valencià són, al nostre parer, les portes per al retorn de TV3 sense talls a les Balears.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Notícies relacionades
Notícia · Comunicació
El nou director de Tv3 afirma "Jo vinc aquí a arriscar"
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Vicent Sanchis substituirà Jaume Peral al capdavant de TV3
Notícia · Illes Balears
Una vintena d'entitats de ses illes a favor del dret a decidir dels catalans
Recull de premsa · Cultura i mitjans de comunicació
Condeminas: "TV3 es pot esperar any més?"
La fotografia · Illes Balears
L'Obra Cultural Balear celebra la trentena Nit de la Cultura
Opinió · Cultura i mitjans de comunicació
Siguem seriosos i reforcem TV3
Notícia · Comunicació
L'entrevista de Buenafuente a Puigdemont a TV3 va ser seguida per 554.000 persones
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Miserable TV3?
Notícia · Societat civil
El Govern balear rep per primera vegada Òmnium Cultural
Notícia · Illes Balears
MÉS per Mallorca renova els seus òrgans directius
Indica publicitat