Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 4 de de febrer del 2010 | 13:50
Opinió · Política

Carretero i els estils de lideratge

Barcelona · Joan Carretero ha volgut adoptar un estil de lideratge que ja coneixem a la política catalana. El lideratge del tot o res, el lideratge de "seguir el líder" en totes les conseqüències. Aquest estil l'hem conegut durant molts anys i pot donar molt bons resultats si qui l'exerceix té projecte i autoritat moral sobre els membres del grup. Són els casos, entre d'altres, de Jordi Pujol, Felipe González o Joan Laporta.

O estàs amb ell o estàs contra ell. La gent que forma part dels grups que aquests líders encapçalen donen per entès que si qüestiones el líder has de plegar, per no esdevenir un obstacle pels resultats finals. El líder també  ho té clar i així ho deixa entendre directa o indirectament. Els discrepants marxen o callen. Qui s'apunta a un grup amb un lideratge fort,  ho fa per donar suport al líder, no pas per contradir-lo.

A Esquerra sempre s'ha entès el contrari. Qui té una opinió contra el màxim dirigent,  habitualment l'expressa ben alt, encara que això perjudiqui la formació. En canvi, els militants de CDC durant molts anys podien ser molt diferents entre ells, però els unia el respecte pel lideratge moral i polític de Pujol. Els discrepants de Joan Laporta a la junta del Barça han plegat, com hem anat veient. O el cas de Felipe González quan al  Congrés extraordinari del PSOE  de 1979 va deixar molt clar que o el partit abandonava el marxisme o ell plegava. I el partit va deixar de dir-se marxista i, uns anys després, van obtenir majoria absoluta.

Però hi ha una diferència important.  Carretero ha posat per davant el concepte de "regeneració democràtica", de transparència, de participació de les bases i això no lliga amb aquest estil de lideratge. I aquí ve el problema. Líders com Pujol, González, Laporta o fins i tot en un altre nivell Alfons López Tena en la direcció de les consultes sobiranistes a Osona, ja avisen per avançat. Expliquen que el seu objectiu és l'eficàcia, els resultats, la transformació social i no pas "l'entre tots ho farem tots" o el foment de la "participació interna" dels afiliats que li donen suport.

El problema no és l'estil de lideratge, tots tenen els seus avantatges i els seus inconvenients, sinó la coherència entre el que es diu i el que es fa. El projecte Reagrupament ha perdut la pota de la "regeneració democràtica" en un sol cap de setmana. Laporta ho observa, ell no tindrà aquest problema perquè la seva opció per un estil de lideratge fort és evident. Qui s'hi apunti ja sap que hi va per afermar un lideratge, no per qüestionar-lo.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat